Tabung Insyirah

Cara Untuk Dapatkan Tulang Yang Sihat



Pengambilan makanan yang seimbang boleh membantu membina tulang yang lebih sihat dan kuat, selain daripada pengambilan kalsium (supplement atau susu) semata-mata. Kalsium amatlah penting dan perlu ada pada tahapnya dalam badan kita. Ini untuk mengelak daripada masalah tulang yang sering kita dengar iaitu osteoporosis. Osteoporosis ni adalah dimana tulang semakin lemah dan rapuh.

Pengambilan kalsium adalah salah satu alternatif. Tapi bukan hanya daripada supplement, anda juga boleh dapatkan daripada nutrisi lain. Pengambilan kalsium yang anda perlukan setiap hari ialah min 1,000 mg untuk dewasa.

1. Pengambilan susu (tenusu)
·         Susu lembu ada 300 mg kalsium dalam satu cawan. Yang fresh tau.
·         Cheese dan yogurt pun ada juga khasiat kalsium
·         Selain susu lembu, inisiatif lain adalah almond, nasi, dan juga soya. Soya sahaja boleh berikan 35-300 mg kalsium setiap hidangan. Tapi tengok jugalah cara penghasilannya.
2. Contoh makanan bukan tenusu
·         Brocolli
·         Almonds
·         Salmon
·         Sayuran hijau seperti bayam
·         Kekacang
3. Makanan yang ditambah khasiat kalsium (selalu ditulis pada label)
·         Jus
·         Soya
·         Cereals
4. Jangan lupa pengambilan vitamin D
·         Vitamin D membantu penyerapan kalsium ke dalam badan
·         Kita memerlukan 400 – 800 IU vitamin D setiap hari
·         Tahu tak, cahaya matahari pun ada vitamin D tau. Berjemur 10-15 minit tu ok la. Tapi tengok juga, kalau terlampau panas atau udara tak segar, jangan ambil risiko berjemur pula ya.
5. Pengambilan protein
·         Protein membantu membentuk tulang yang sihat, dan juga membantu mempercepatkan proses pemulihan tulang yang retak/rapuh (berdasarkan kajian).
6. Nutrisi lain seperti:
·         Potassium
·         Magnesium
·         Vitamin K
·         Vitamin C
·         Vitamin A (tapi jangan terlalu banyak sebab tak bagus juga untuk tulang)
7. Apa yang anda perlu kurangkan:
·         Alkohol
·         Caffeine
·         Sodium
Pastikan setiap nutrisi pada kadar yang seimbang dan tidak berlebihan. Semakin tua, semakin kurang ketumpatan tulang kita kalau tak ambil kalsium dan nutrisi lain yang bagus untuk tulang ni. Tambah lak kalau kaum perempuan. Sebab apa, time period kalsium keluar, time pregnant kongsi kalsium dengan baby, time menyusu pun masih kongsi kalsium dengan baby. Jadi, amalkan pemakanan seimbang yang bantu menyihatkan tulang.

Nak senang dan mudah, boleh ambil  supplement untuk tulang dan sendi iaitu Ostermatrix

Makanan Semulajadi Yang Kaya Dengan Khasiat Omega 3


Omega 3 amat diperlukan untuk kesihatan jantung yang baik, mengurangkan risiko menghadapi masalah athritis, mengurangkan keradangan, dan pelbagai khasiat lain. Tapi, senang ke nak cari dan makan makanan yang tinggi dengan omega 3 ni. Apa je makanan yang ada? Hehe. Hari ini, sya nak kongsikan dengan anda 12 makanan semulajadi yang kita boleh amalkan untuk mendapatkan khasiat Omega 3 yang diperlukan.

Makanan Semulajadi Yang Kaya Dengan Khasiat Omega 3


1. Walnut
·         Kaya dengan alpha-linolenic acid (ALA) iaitu 1 daripada 3 asid lemak omega 3
2. Telur Ber-Gred Tinggi
·         Omega 3 terdapat dalam telur kuning
·         Telur kuning yang pekat adalah lebih baik iaitu daripada telur yang ber-gred tinggi
3. Ikan
·         Ikan seperti salmon, tuna, sardin (iaitu ikan air sejuk) mempunyai kepekatan EPA dan DHA yang tinggi
·         Kajian menunjukkan bahawa pengambilan EPA dan DHA mencukupi boleh mengurangkan triglycerides iaitu yang boleh menyebabkan arteri tersekat (risiko sakit jantung)
4. Kekacang
·         Kekacang seperti kacang soya hijau, pinto, kidney beans kaya dengan ALA, juga EPA dan DHA
5. Susu Rendah Lemak
·         Susu rendah lemak yang diperkaya dapat membantu mempertingkatkan daya ingatan kanak-kanak
6. Pilihan Minyak Yang Sihat
·         Minyak canola, kacang soya, atau walnut adalah pilihan minyak yang kaya dengan omega 3
·         Gunakan minyak pada sukatan yang sedikit kerana ia masih mempunyai kandungan kalori
7. Sayuran Hijau
·         Kaya dengan ALA
8. Rumpai Laut
·         Rumpai laut dan algae juga kaya dengan kandungan omega 3
9. Roti, Bijirin
·         Omega 3 juga terdapat dalam kebanyakan roti dan bijirin yang berada di pasaran
10. Flaxseed
·         Mempunyai omega 3 yang tinggi
11. Makanan Soya
·         Susu soya, tofu, tempe adalah antara makanan berasaskan soya yang tinggi dengan kandungan omega 3
12. Supplement
·         Pengambilan supplement yang tinggi dengan kandungan Omega 3 seperti Omega Guard Shaklee adalah salah satu inisiatif yang perlu diambil sekiranya sukar untuk mendapatkan makanan semulajadi lain
  
Inginkan jantung yang sihat, kesihatan tulang yang sihat, dan kehidupan yang lebih sihat, amalkan pengambilan Omega 3 secara consistent. Tapi nak senang, cari je Omega Guard. Boleh hubungi kami untuk order.

5 Perkara Jangan Buat Bila Demam



Bila demam ni, ada juga pantang larangnya. Bukan saja saja nak kena pantang tapi semuanya bersebab, nak bagi cepat kebah demam tu, elakkan lah daripada buat benda-benda yang di larang. Sebab bila kita demam dan kita biarkan panas badan tu berlarutan tak keluar dari badan, ia boleh membahayakan diri kita. Terutama kalau anak kecil yang demam. Lagi kita nak kena jaga lebih,Kalau boleh nak cepat-cepat panas badan tu keluar. 
So,di sini sya nak kongsikan tips kita amalkan pada anak-anak dan kita sendiri kalau demam 
5 Perkara Jangan Buat Bila Demam

Perkara Yang Perlu Dielakkan Bila Demam
  1. Berselimut 
·         Bila demam, kadang-kadang kita akan menggigil kesejukan. Jadi, secara automatiknya, kita akan berselimut. Padahal sebenarnya, suhu badan sangat panas. Itu bermaksud, panas dari dalam.Sebenarnya cara tu salah.Jangan berselimut bila demam.Biar haba dalam badan kita keluar dengan cepat.
  1. Tak Mandi
·         Orang tua-tua,bila demam je tak bagi kita mandi.Terutama budak-anak kecil. Dengan alasan “Kesian,dia demam ,air sejuk”. Sebenarnya, air sejuk tu la yang bantu menurunkan suhu badan kita. Jadi,jangan sesekali kita tak mandi bila demam.
·         Mulakan dengan menjirus kaki dahulu,pastu jirus air ke badan sampai ke kepala. Tak perlu nak mandi lama lama.Asalkan mandi.
  1. Sekali je Mandi
·         Sesetengahh orang tua seruh mandi pagi sekali jer.Lepas tu tak bagi mandi dah sampai besok pula mandi kokonnya sebab sejuk sejuk.Tak boleh gitu,bila demam ni lagi kena kerap mandi.
·         Lagi kerap mandi, lagi bagus. Bila rasa badan panas, berbahang tu cepat-cepat la mandi. Bagi suhu badan turun.
  1. Pakai Baju Tebal-tebal
·         Salah satu tabiat kita bila demam, mesti nak pakai “sweater”. Elakkan berpakainan tebal.Pakai baju nipis-nipis yang membolehkan haba keluar.
·         Kanak-kanak, pakaikan singlet ke, tak pakai baju pun takpe. Biar haba panas dalam badan senang nak keluar.Cukup setakat pakai pampers atau seluar pendek je.
  1. Kurang Minum Air
·         Bila dah sakit, demam malasnya lah nak bangun kan. Sebab tu air pun jarang sangat minum.Masa demam la kena banyakkan minum air lebih dari biasa.Isi aje air kosong dalam botol letak sebelah kita.Minum setiap setengah jam
·         Tujuan dia supaya kita kerap buang air kecil, jadi panas badan keluar melalui urine. Kalau baby, ibu kena kerap susukan baby supaya dia kerap membuang juga. Lagi satu, sebab nak elakkan dehydrate (kurang air dalam badan).

 Sya kongsikan tips ni sebagai panduan untuk ibu ibu muda terutamanya dan semoga bermanfaat buat kita bersama juga. Sya terfikir nak kongsi tips ni sebab anak anak sya baru je baik demam.