Tabung Insyirah

Cara Atasi Masalah Sembelit

Masalah sembelit sering dihadapi oleh kebanyakkan orang tidak mengira usia. Antara golongan yang sering hadapi masalah sembelit adalah kanak-kanak, wanita selepas bersalin, ketika hamil serta bayi. Kali ini saya hendak membincangkan cara mengatasi masalah sembelit di kalangan orang dewasa samada lelaki atau perempuan, wanita selepas bersalin serta ketika hamil.


APA ITU SEMBELIT?

·                   Anda mengalami sembelit sekirannya mempunyai simptom-simpton seperti di bawah:
·                     Kurang membuang air besar – kekerapan membuang air besar kurang daripada 3 kali seminggu
·                     Najis yang dihasilkan daripada pembuangan adalah keras
·                     Meneran semasa buang air besar. Pembuangan air besar hanya berjaya dilakukan dengan meneran sepenuh tenaga.
·                     Rasa tidak puas walaupun selepas membuang air besar. Sanggup duduk lama di dalam tandas kerana berasa tidak puas membuang air besar.



PUNCA SEMBELIT

·                     Pemakanan tidak seimbang – pola pemakanan yang kurang serat dan air, terlalu banyak makan makanan yang telah diproses.
·                    Pengambilan ubat-ubatan atau jamu yang boleh menyebabkan sembelit.
·                   Tidak bersenam antara punca yang menyebabkan berlakunya sembelit. Gaya hidup zaman sekarang yang sentiasa mengejar masa membuatkan rutin senaman diabaikan.
·            Tabiat ke tandas yang kurang baik(suka bertangguh untuk ke tandas). Sering bertangguh untuk ke tandas walaupun telah merasakan gesaan untuk membuang air besar. Bertangguh akan membuatkan anda tidak selesa dan mengakibatkan desakan untuk membuang air besar semakin berkurangan.
·                     Kurang minum air kosong - pengambilan air kosong sehari adalah minimun 3L sehari
·             Banyak makan makanan berlemak serta manis - kebanyakkan makanan di Malaysia adalah jenis berlemak dan manis, jadi sebagai pengguna perlu bijak memilih makanan yang sihat.
·                 Kurang makan makanan berserat tinggi seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.


CARA ATASI SEMBELIT

·                     Amalkan pemakanan seimbang, lebihkan serat dan air dalam menu harian. Tambahkan pengambilan makanan tambahan seperti kalsium, alfalfa untuk melancarkan proses detoksifikasi. Kalsium boleh membantu melembutkan najis, manakala Alfalfa pula membantu dalam pelawasan dan proses detoksifikasi.
·                     Elakkan pengambilan ubat-ubatan dan jamu yang boleh mengakibatkan sembelit. Pilih pemakanan tambahan yang semulajadi yang tidak mempunyai kesan sampingan.
·                     Bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu untuk merangsang usus yang sangat bagus untuk melancarkan proses pembuangan.
·                     JANGAN BERTANGGUH! Segera ke tandas apabila merasakan desakan untuk membuang air besar. Jangan jadikan sibuk sebagai alasan untuk tidak ke tandas.

Namun jika anda sukar untuk melakukan aktiviti serta mngamalkan pemakanan yang betul kerana kekangan masa serta sibuk dengan urusan seharian, shaklee mempunyai supplement yang dapat membantu anda mengatasi masalah sembelit iaitu OSTEMATRIX





Bagaimana ostematrik membantu dalam mengatasi masalah sembelit?

Kandungan utama di dalam OSTEMATRIX adalah;

·                     kalsium
·                     magnesium
·                     vitamin D
·                     boron
·                     manganese, copper, zink
Bahan yang membantu dalam mengatasi masalah sembelit adalah MAGNESIUM
Bagaimana magnesium membantu mengatasi masalah sembelit?

Magnesium meningkatkan kandungan air dalam usus dan membantu menggesa berlakunya peristalsis (gerakan dalam usus yang membantu makanan terhadam bergerak dalam usus). Peristalsis juga menolak makanan ke perut.

Efek ini berlaku melalui dua mekanisme:

1. Magnesium merehatkan otot dalam usus - ia membantu membentuk kesan lebih lembut yang mengurangkan sembelit.

2. Magnesium 'menarik' air - ia meningkatkan kandungan air dalam usus dan membolehkan usus berfungsi dengan baik.

Disebabkan magnesium akan 'menarik' air, anda dinasihatkan untuk minum air yang banyak setelah mengambil supplement OSTEMATRIK.

Kepada mereka yang mengalami masalah sembelit sangat digalkkan untuk mencuba OSTEMATRIX Shaklee.





Pembelian produk nutrisi Shaklee sekarang sudah semakin mudah. Anda boleh buat pembelian sendiri menerusi Shaklee Online Web tanpa perlu melalui mana-mana SID dengan menggunakan Kad Debit/Kad Kredit Anda.

Sekiranya anda berminat nak beli mana produk nutrisi Shaklee, anda boleh order sendiri Online dengan KLIK pada gambar di bawah ya.




Shaklee dah 20 tahun di pasaran Malaysia dan lebih 50 tahun worldwide . Shaklee ada kelulusan KKMdan halal diiktiraf oleh JAKIM . Boleh rujuk halal JAKIM di link ini .
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ,saya adalah wakil pengedar sah anda . Sebarangpertanyaan seperti rundingan harga mengikutbudget boleh dibuat dengan menghubungi saya ditalian berikut :





DAN







“ Ingin mendapat 4 -5- 6 angka sebulandengan mendaftar menjadi ahli Shaklee ? Hubungi
saya juga ! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan ! Wakil pengedarseluruh malaysia masih diperlukan ! Dan anda akandijemput ke group Ekslusif di Facebook”


Set Menyusu Dan Kurus Bajet

Setiap ibu yang menyusu badan mesti minum air yang banyak serta makan makanan berkhasiat dan mencukupi untuk hasilkan susu yang berkualiti untuk si manja. Tapi kalau makan pun banyak, badan pun mesti sama naik juga kan? bak kata orang 'bagai dipam pam' gitu. Hati teringin nak kurus dan turunkan berat badan, tapi bagaimana pula si manja nak dapat khasiat susu ibu yang terbaik kalau kurang makan kan?

Jangan resah gelisah. Shaklee boleh membantu ibu yang nak turunkan berat badan dan pada masa yang sama masih boleh menyusukan anak. Tiada diet yang teruk atau pantang larang. Yang penting ibu pandai jaga pemakanan.

Mesti ibu selalu mencari set slimming manakah yang selamat untuk ibu yang menyusu badan. Ya lah kan, nak diet takut susu merundum. Nak makan produk slimming takut pula kandungannya boleh menjejaskan bayi. Maka paling selamat adalah dengan mengambil Set Menyusu dan Kurus daripada Shaklee yang nyata tidak perlu di ragui lagi kebersanannya.. Yang tak menyusu pun boleh menggunakan set ini.


Set menyusu dan kurus  ini mempunyai ESP+Lecithin+Alfalfa. Set Slimming ini adalah yang terbaik untuk ibu menyusu. Mengapa saya kata set ini adalah terbaik? Ini kerana produk ini selamat dan efektif dalam penurunan berat badan. ESP dan Alfalfa merupakan milk booster yang mempercepatkan penghasilan susu badan jadi tidak perlu risau susu merundum saat berdiet. Alfalfa pula membantu atasi masalah sembelit dan lebih istimewa kulit lebih cantik dan bersih selepas menggunakan set slimming ini




Jom kita lihat apa fungsi setiap produk dalam set ini


·         ESP (Protein Soya)-Merupakan milk booster terbaik. Memberi ibu rasa kenyang dan bertenaga seta mampu membakar kalori dengan cepat

·         Alfalfa- Juga bertindak sebagai milk booster. Alfalfa merupakan detoks menyahkan toksin di dalam badan serta melawaskan sistem pencernaan

·         Lecithin- Membakar lemak berlebihan di dalam tubuh

Bukan ibu menyusu sahaja boleh mengambil set ini, malah sesiapa sahaja sama ada wanita atau lelaki boleh mengamalkanya untuk berdiet.

Jika anda tidak punya budget, bolehlah mulakan dengan Alfalfa+Lecithin. Tak mengapa kerana kesannya masih ada dan paling penting ianya selamat. Jika anda berkemampuan, bolehlah ambil kesemuanya untuk lebih berkesan.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin yang bermutu tinggi dari SHAKLEE,saya adalah pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya seperti talian berikut :



SID Fisya Yusof - 1084053
✆ ✉ SMS/Whatsapp: 017-4205506
✉ PM : www.facebook.com/messages/fisyayusof
✉ : fisyayusof@gmail.com

Berhenti merokok dengan Vivix Shaklee


Berhenti merokok dalam 2 minggu tanpa pengeluaran nikotin . BERHENTI MEROKOK tanpa perlu SEKSA. BERHENTI MEROKOK secara SIHAT. Produk HEBAT dari SHAKLEE

Photo


BAGAIMANA CARA MUDAH UNTUK BERHENTI MEROKOK DENGAN CEPAT MENGGUNAKAN 





VIVIX kaya dengan Resveratrol iaitu antioksidan paling kuat yang terdapat dalam buah anggur liar (Muscadine Grape) yang sangat berupaya mengurangkan penyakit kardiovaskular. Resveratrol berupaya memulihkan fungsi paru-paru yang rosak dan bengkak disebabkan oleh pembengkakan akibat perokok tegar merokok terlalu lama. Resveratrol sangat-sangat berkesan mengurangkan pembengkakan paru-paru sekaligus membantu memperbaiki sel-sel paru-paru yang rosak. Resveratrol ini lah sumber utama yang ada di dalam Vivix Shaklee. Sehinggakan 15 tahun menjadi perokok tegar pun boleh berjaya dengan cara berhenti merokok ini dengan mudahnya.




7 FAEDAH BERHENTI MEROKOK
====================
Selepas 8 jam - Lebih banyak karbon dioksida dikeluarkan dari tubuh
Selepas 5 hari - Hampir semua nicotin keluar dari tubuh
Selepas 1 minggu - Daya hidu dan rasa yang lebih baik
Selepas 3 bulan - Prestasi pernafasan 30% lebih baik
Selepas 12 minggu - Paru-paru berupaya membersihkan semua kotoran dan berfungsi sangat-sangat baik
Selepas 1 tahun - Lebih RM 12,000 dijimatkan setahun
Selepas 1 tahun - Mengurangkan risiko sakit jantung sebanyak 50%




4 Cara Macam Mana Antioksidan dalam Vivix boleh membantu mengurangkan ketagihan rokok?
=====================
Sekiranya kita konsisten mengambil antioksidan dalam diet harian kita, kita akan mula perasan perbezaan dari segi kesihatan dalam tubuh badan kita sendiri. Ini kerana sel-sel radikal bebas dalam tubuh badan kita secara perlahan-lahan mula dihapuskan dan kita akan berasa lebih bertenaga dan sihat. Antara fungsi antioksidan yang menyumbang kepada keaadaan ini adalah:



1. ANTI_INFLAMMATORY (Anti bengkak/ Radang)
Memang salah satu sifat antioksidan adalah anti radang. Maka ia amat baik untuk pesakit yang mengidap arthritis dan apa jua penyakit yang menyebabkan keradangan, luka dan bengkak. Contoh penyakit yang seringkali berkaitan dengan radang adalah, kencing manis.



2. BAIK UNTUK KESIHATAN JANTUNG
Pengambilan antioksidan dalam jangka masa yang panjang amat baik untuk kesihatan jantung dan sistem kardiovaskular.



3. MENGHALANG KANSER
telah banyak kajian dibuat membuktikan bahawa antioksidan mengandungi sifat-sifat anti-tumor dan anti-carsinogenic. Maka, ia sangatlah bagus untuk menghalang kanser. Prevention is better than cure. Kalau nak tunggu kanser datang baru nak makan, mungkin agak terlewat.



4. ANTI-AGING (Penuaan)
Makanan yang kaya dengan antioksidan bukan sahaja melindungi anda dari cepat jatuh sakit, malah seringkali menjadikan anda nampak jauh lebih muda. Kalau tidak, masakan orang mengambil vitamin C dan vitamin E yang merupakan antioksidan juga kan?


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin yang bermutu tinggi dari SHAKLEE,saya adalah pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya seperti talian berikut :

SID Fisya Yusof - 1084053
✆ ✉ SMS/Whatsapp: 017-4205506
✉ PM : www.facebook.com/messages/fisyayusof
✉ : fisyayusof@gmail.com

OsteMatrix Shaklee - Membantu Ibu Hamil

Anda tidak suka minum susu, bau susu meloyakan? Tahukah anda bahawa wanita hamil memerlukan 1200 mg kalsium setiap hari. Ini kerana 99 peratus daripadanya untuk tulang dan gigi manakala1 peratus untuk darah dan jaringannya. Susu yang kaya dengan kalsium akan membuatkan keperluan kalsium mereka mencukupi.

Antara peranan kalsium ialah 

Penting ketika proses ovulasi

Proses ovulasi atau pembenihan yang menyebabkab terjadinya kehamilan juga melibatkan kalsium di dalamnya. Ia memberi tenaga kepada sperma untuk bergerak ke rahim. Komponen kalsium berada di hujung depan sperma dan membantunya memasuki membran sel telur.

Untuk tulang

Tulang adalah organ tubuh yang mengandungi 2 jenis kalsium iaitu karbonat dan fosfat. Kedua-duanya membentuk tulang yang padat dan kuat. Keperluan kalsium harian wanita hamil  meningkat kerana proses pembesaran janin. Jika pengambilan kalsium kurang , janin akan mengambil kalsium daripada tulang ibunya. Akibatnya tulang ibu kurang  kalsium , menjadi rapuh dan keropos.

Untuk gigi

Jika ibu kurang kalsium, gigi mudah rapuh, berlubang, goyang dan tanggal. Itu sebabnya kehamilan juga dikaitkan dengan permasalahan gigi dan ketika hamil ibu memerlukan rawatan gigi


Untuk Jantung 

Kehamilan menyebabkan kerja jantung bertambah berat. Apa yang menyebabkan jantung secara berterusan berdenyut dan mengepam? Jawapannya ialah Kalsium. Ketika jantung mengepam , ion kalsium mengatur degupannya, kalsium pula mengaktifkan protein untuk menggerakkan otot jantung mengempis dan mengembang. Kekurangan kalsium melemahkan kemampuan otot jantung berdegup dan menyebabkan pelbagai penyakit jantung.

Untuk Sistem Imun

Sistem ketahanan tubuh bertindak melindungi dan menolak unsur asing manakala ion kalsium yang pertama memberi tanda "bahaya" dan mengarahkan sistem ketahanan badan bertindak melawan "musuh" dengan mengubah bentuk dan memusnahkannya . Jika ibu kekurangan kalsium, sistem kekebalan tubuh akan terganggu hingga kerjayanya tidak maksimum. Sistem imun yang terganggu memberi kesan sampingan gangguan kulit  sperti keradangan kulit dan jerawat.

Untuk pertumbuhan dan kesihatan janin

Selama pertumbuhannya janin memerlukan 13 mg kalsium daripada darah ibu. kecukupannya menjamin pertumbuhan tulang dan gigi janin yang kuat.







Kalsium yang isinya paling seimbang memastikan kadar penyerapannya adalah 99%. Formulanya unik dibuat dari mineral semulajadi dan garam mineral dari laut mati, mengandungi kalsium, magnesium fosforus dan Vitamin D, zinc, kuprum, manganes dan boron. Nutrien-nutrien ini perlu diambil bersama-sama untuk penyerapan oleh tubuh dan menghalang endapan sesetengah mineral. Kajian telah membuktikan supplemen kalsium akan meningkatkan ketumpatan tulang wanita yang telah berumur secara berkesan.


Manfaat utama

Menguatkan tulang - Kalsium menghalang osteoperosis, menguatkan kuku, kerangkan, gigi, sistem saraf. Ia juga merawat tulang retak, kuku rapuh, ekzema dan gusi berdarah.

Memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas

Meringankan stress

Memperbaiki masalah haid

Memperbaiki hiperaktiviti perut dan sakit gastrik.


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin yang bermutu tinggi dari SHAKLEE,saya adalah pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya seperti talian berikut :

SID Fisya Yusof - 1084053
✆ ✉ SMS/Whatsapp: 017-4205506
✉ PM : www.facebook.com/messages/fisyayusof
✉ : fisyayusof@gmail.com


Tanda-tanda awal kehamilan

Gambar Hiasan Semata...Tiada kaitan dengan saya.....hihihi


Tetiba terasa nak cerita pasal tanda-tanda awal kehamilan ni. Haha.

Mood nak hamil kembali lagi.Bestnya rasa kenikmatan saat-sat mengandung..hihi Lagi sayu  boleh tak cakap nak pregnant sebab nak cuti 2 bulan dan penat kerja? Huhu. Boleh la kan.

So arini nak kongsi bacaan saya mengenai tanda-tanda awal kehamilan. Jom semak betol ke tak!!


·   Mengidam : Yes. Ni antara tanda awal kehamilan. Sebelum ni makanan tu kita tak hingin pon. Tak terasa pon. Tetiba rasa nak makan. Sebelum ni kita xsuka makanan tu tapi tiba2, sukeeee sangat. Klise kan mengidam ni? Tapi jangan terlampau bergantung pada rasa mengidam ni. Sebab kadang2 mengidam ni disebabkan kurangnya nutrien tertentu dalam badan kita. Atau dek kerana kita nampak kawan kita makan atau selalu nampak kat mana2 maka otak kita terima signal yg kita pon nak cuba jugak. Kadang2 sekadar permainan minda semata. Tapi still, mengidam ni adalah tanda awal mengandung. =)

·    Warna di sekeliling aerola menjadi lebih gelap : Maksudnya kat sini proses persenyawaan dah berjaya dan sesetengah badan kita sedang mempersiapkan diri untuk menempuhi tempoh kehamilan yg bakal tiba tu. Tapi, ada juga sebab lain kenapa jadi macam ni. Misalnya dek kerana ketidakseimbangan hormon yg tak berkaitan dengan kehamilan atau bekas daripada kesan kehamilan terdahulu. 

·   Pendarahan atau kekejangan akibat implantasi : Ni selalunya berlaku kira2 8 hari selepas ovulasi. Kadang2 kita akan mengalami pendarahan implantasi iaitu tompok2 darah berwarna merah jambu atau coklat disertai sedikit kekejangan. Puncanya adalah disebabkan telur membenam masuk ke dalam lapisan endometrium. Kita juga mungkin mengalami keadaan yg sama kalau nak sampai waktu period. Tapi selalunya pendarahan implantasi ni kita ingat period. Rupanya tidak.

·   Kerap membuang air kecil : Sebaik sahaja embrio melekat dan mula menghasilkan hormon human chorionic gonadotropin, kita mungkin akan kerap membuang air kecil. Kadang2 tak minum banyak pon rasa nak buang air kecil. Haa. Tanda tu. 

· Keletihan : Keletihan yg melampau mungkin petanda yg kita ni hamil. Tahap hormon progesteron yg tinggi boleh membuatkan kita rasa macam baru je selesai berlari marathon sedangkan kita hanya kerja duduk di atas kerusi di pejabat. Keletihan adalah tanda penting awal kehamilan. Tapi ianya bukanlah simptom yg pasti tanpa kehadiran simptom yg lain. Mana tidaknya, kalau org malas, penat sket pon tak boleh kan. 

·  Payudara melembut dan membengkak : Sebelum kedatangan haid, payudara kita mungkin menjadi lebih sensitif dari biasa terhadap sentuhan. Dan kalau kita hamil, sama jugak keadaannya, tapi tahapnya mungkin kurang sikit. Bila badan kita dan biasa dengan peningkatan hormon ni, maka kesakitan akan beransur hilang. Chill lah ok!!

·      Deria rasa berubah : Sesetengah wanita akan rasa sedikit payau di mulut dan sesetengah yg lain mengatakan mereka tak dapat tahan rasa kopi, teh dan makanan yg biasanya mereka suka. Macam2 kan? Hehe.

·    Morning sickness : Kalau kita bernasib baik maka kita takkan mengalami morning sickness ni sampaila sehingga beberapa minggu selepas persenyawaan. Sesetengah daripada kita kadang2 tak mengalaminya langsung. Misalnya saya dulu. Memang takde morning sickness langsung. Tapi seawal 2 hari persenyawaan, kita mungkin akan rasa loya atau tak sedap perut. Dan ini bukan sahaja berlaku pada waktu pagi disebabkan namanya morning sickness. Malah morning sickness boleh jadi pada bila2 masa jugak. 

·   Tak datang haid : Kalau selalunya haid kita teratur tapi tiba2 jadi lambat, eloklah kita buat ujian kehamilan. Tak datang haid adalah salah satu tanda awal kehamilan yg memang pasti bagi seorang wanita yg dah baligh dan mempunyai kitaran haid yg teratur. Tapi seeloknya bagila masa dalam seminggu selepas tarikh sepatutnya kita period tu baru la kita cek. Kalau tak rugi je beli upt tu. Hehe. Sabar kuncinya. Kalau ada, memang akan ada. Insya Allah.

·   kehamilan yg positif : Selepas tanda2 yg sebelum ni disebutkan muncul, jalan terakhir adalah dengan membuat ujian kehamilan. Kalau dah ada 2 line tu memang sangat pasti dan sah la yg kita akan menjadi seorang ibu. Buat temujanji dengan doktor untuk recheck. Kalau betul, maka TAHNIAH!!

Ramai yg tentunya nak anak. Mungkin ada yg rezekinya cepat maka Allah berikan rezeki anak tu cepat. Tapi kalau lambat sekalipon jangan risau dan jangan bersedih. Insya Allah, perancangan Allah adalah yg TERBAIK. Dan kadang2 Allah simpan benda yg lebih baik untuk kita di masa hadapan. Cuma kita je yg tak tahu. 

Nak Harga Ahli Shaklee Dan Cash Back Bonus Klik Sini | Twin Pack Vivix Free Membership Klik Sini
X