Fisya Yusof

Saya Nafisah Binti Md Yusof Shaklee Inderpendent Distributor [ SID : 1084053 ] sejak 2013 Sebarang pertanyaan berkaitan produk shaklee boleh hubungi saya di talian 017 -420 5506

31 May 2014


Islam menggalakkan supaya setiap bayi diberikan susu ibu sejak daripada hari pertama kelahiran lagi.Banyak kajian membuktikan kelebihan susu ibu berbanding susu buat formula. Susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi sejak ia dilahirkan kerana ia mempengaruhi pembentukan fizikal dan juga mental anak-anak. Menyusu bayi dengan susu ibu adalah langkah penting ke arah perkembangan dan pembesaran bayi yang sihat. Begitu agung ciptaan Allah ,sebaik saja bayi dilahirkan proses pengeluaran susu ibu juga bermula.

“Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu," (Surah Al-Baqarah: 233)


Penyusuan susu ibu perlu diberikan secara eksklusif kerana bayi akan memperoleh kebaikan
yang banyak, jika dia disusui secara eksklusif. Penyusuan susu ibu secara eksklusif bermaksud,bayi hanya diberikan susu ibu dalam masa enam bulan pertama selepas kelahirannya. Tiada makanan atau minuman lain diberikan pada bayi dalam tempoh tersebut. Makanan pelengkap hanya dimulakan setelah bayi berumur enam bulan dan ke atas. Penyusuan hendaklah diteruskan sehingga bayi berumur dua tahun.

Untuk membolehkan penyusuan secara eksklusif selama 6 bulan dicapai, ibu hendaklah mengamalkan perkara-perkara seperti yang berikut :

i) Penyusuan susu ibu perlu dimulakan dalam masa satu jam pertama selepas kelahiran
bayi.
ii) Penyusuan eksklusif, iaitu bayi hanya diberikan susu ibu tanpa sebarang makan atau
minuman walaupun air masak.
iii) Ibu perlu menyusu mengikut kehendak bayi iaitu kekerapan menyusu adalah bergantung
pada permintaan bayi.
iv) Tidak memberikan sebarang botol atau puting tiruan kepada bayi dalam tempoh enam
bulan pertama.
v) Semua jenis cecair tidak digalakkan diberikan kepada bayi kecuali ubat-ubatan atau
rawatan yang diperlukan oleh bayi tersebut



PERBANDINGAN DI ANTARA SUSU IBU DAN SUSU FORMULA




1- ANTIBODI
Susu ibu adalah satu-satunya makanan yang ada antibodi.
Menghalang jangkitan bakteria dan kuman yang bakal menyerang bayi . Antibodi-antibodi ini terhasil dengan sangat banyak dalam susu ibu terutama antara hari awal kelahiran. Manfaat yang diterima bayi akan terserlah dari hari ke hari.
2. KASEIN
Dalam susu lembu , akan ada kandungan kasein yang tinggi. Ia adalah bahan yang dijumpai dalam susu basi yang berketul. Bahan ini akan mengurai kepada partikel-partikel yang besar di dalam perut dan akan menyudahkan penghadaman . Itu akan buat bayi tak selesa dan kembung perut.
3. KANDUNGAN GULA
Susu ibu mengandungi kandungan gula yang jauh lebih tinggi iaitu 7gm/l berbanding 4.8gm/l dalam susu lembu. Ini sangat penting bagi badan bayi yang mempunyai simpanan gula yang sedikit. Gula membekalkan tenaga dan buat bayi kita .
4. GARAM MINERAL
Susu lembu mempunyai kalsium dan fosforus yang tinggi tapi nisbah tidak stabil dan susah dicerna dengan baik. Fosforus yang tinggi akan menyukarkan bayi menyerap kandungan kalsium dengan baik . Ini akan mendedahkan bayi terdedah dengan risiko tertentu kerana bayi kekurangan kalsium.
5. ZAT BESI
Susu ibu mengandungi zat besi yang tinggi sebanyak 50%. Oleh kerana susu ibu mengandungi zat besi yang rendah, bayi terdedah kepada penyakit anemia (kekurangan darah).
Kenapa susu ibu ada bila mengandung saja?
Susu ibu ditentukan sejenis hormon dinamakan prolaktin. Ia dirembes oleh kelenjar pituitari di otak yang akan merangsang payudara untuk menghasilkan susu.
Semasa mengandung , hormon-hormon mengandung seperti progesteron dan estrogen yang dihasilkan oleh plasenta akan menghalang penghasilan hormon prolaktin.
Sebaik sahaja selepas bersalin, plasenta akan dikeluarkan dan menyebabkan hormon progesteron dan estrogen akan menurun dan hormon prolaktin akan terus meningkat .
Peningkatan hormon prolaktin ini seterusnya memulakan penghasilan susu yang banyak untuk seorang bayi.



Pembelian produk nutrisi Shaklee sekarang sudah semakin mudah. Anda boleh buat pembelian sendiri menerusi Shaklee Online Web tanpa perlu melalui mana-mana SID dengan menggunakan Kad Debit/Kad Kredit Anda.

Sekiranya anda berminat nak beli mana produk nutrisi Shaklee, anda boleh order sendiri Online dengan KLIK pada gambar di bawah ya.







Shaklee dah 20 tahun di pasaran Malaysia dan lebih 50 tahun worldwide . Shaklee ada kelulusan KKMdan halal diiktiraf oleh JAKIM . Boleh rujuk halal JAKIM di link ini .
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ,saya adalah wakil pengedar sah anda . Sebarangpertanyaan seperti rundingan harga mengikutbudget boleh dibuat dengan menghubungi saya ditalian berikut :





DAN







“ Ingin mendapat 4 -5- 6 angka sebulandengan mendaftar menjadi ahli Shaklee ? Hubungi
saya juga ! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan ! Wakil pengedarseluruh malaysia masih diperlukan ! Dan anda akandijemput ke group Ekslusif di Facebook”

30 May 2014

Zinc popular digunakan dalam set kesuburan  untuk meningkatkan Sperm  Count si suami.selain set kesuburan terdapat juga dalam Set Berpantang yang membantu luka ibu bersalin  lebih cepat kering. Kini Zink Shaklee lebih best, lebih mantap dengan formula yang telah dipertingkatkan iaitu BEBAS GLUTEN

Apakah itu Gluten?
Gluten adalah sejenis protein yang terdapat dalam kanji terutama tepung gandum, barli dan sebagainya. Gluten biasanya digunakan dalam pelbagai jenis makanan yang diproses seperti roti, kuih muih yang dipanggang yang membuatkan adunan mengembang dengan lebih baik. Berapa kuantiti gluten yang digunakan adalah bergantung kepada jenis makanan tersebut dan pastinya roti gandum menggunakan gluten yang lebih banyak berbanding roti putih biasa.

Ada sesetengah orang yang alah dengan gluten ni. Simptom alahan ni akan terjadi segera selepas beberapa jam seseorang yang alah gluten itu mengambil makanan yang mengandungi gluten. Antara simptom alahan yang biasa terjadi adalah:
v  masalah ketidakhadaman seperti perut sebu, kembung, cirit birit atau sembelit
v  rasa letih, lesu
v  sakit kepala
v  mood tidak stabil
v  kegatalan, ruam kulit
v  mata berair
v  batuk, sakit tekak.

Keburukan gluten yang lain adalah menggemukkan dan melambatkan metabolisme. Owh patutlah badan cepat je terasa naik bila makan roti gandum banyak2.


Dalam Zinc Shaklee mengandungi serbuk barli, maka Shaklee telah mempertingkatkan formulasinya TANPA GLUTEN. Betapa Shaklee sangat menjaga kualiti produknya serta sangat prihatin dengan penggunanya.

So lepas ni sesiapa yang alah gluten bolehlah mengambil Zinc Shaklee tanpa was-was ye :)


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin yang bermutu tinggi dari SHAKLEE,saya adalah pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya seperti talian berikut :
SID Fisya Yusof - 1084053
✆ ✉ SMS/Whatsapp: 017-4205506
✉ PM : www.facebook.com/messages/fisyayusof
✉ : fisyayusof87@gmail.com     

29 May 2014


Antara nasihat yang sering kali diberikan oleh doktor ialah minum banyak air sekurang-kurangnya 8-10 gelas atau 2 liter sehari untuk mengekalkan dan meningkatkan kesihatan. Pengambilan supplemen tambahan/vitamin akan menjadikan darah bertambah pekat, maka pengambilan air sebanyak sekurang-kurangnya 3 liter sehari diperlukan untuk penyerapan yang lebih baik.

Selain itu, bagi ibu-ibu menyusu, pengambilan air yang mencukupi juga sangat penting. Ini kerana apabila menyusu, ibu akan rasa cepat dahaga dan dehidrasi. Maka, pengambilan 3 liter air sehari sangat diperlukan untuk menambah kuantiti susu juga.

Antara tanda-tanda anda kekurangan air ialah sakit kepala, air kencing terlampau kuning, badan terasa panas dan sakit-sakit badan.

Jom baca tips minum air masak dengan berkesan!!

TIPS MINUM AIR MASAK 3 LITER SEHARI

·                     Minum 1-2 gelas air masak sebaik bangun tidur. Minum air masak dipagi hari dapat membantu sistem pelawasan tubuh, menyegarkan dan menjadikan wajah kelihatan berseri.
·                     Minum 1 gelas air masak satu jam sebelum tidur.
·                     Ambil supplemen/vitamin bersama 2 gelas air.
·     Minum 1 gelas air setengah jam sebelum makan. Ia dapat membantu mengelakkan makan secara berlebihan dan seterusnya dapat membantu bagi yang ingin menguruskan badan.
·                     Minum 1 gelas air selepas ke tandas.
·                     Minum 1-2 gelas air sebelum dan selepas direct feed atau mengepam susu.
·                   Letakkan sebotol air masak ditepi katil untuk memudahkan minum air apabila terjaga di waktu malam, terutama bagi ibu-ibu menyusu.
·                     Pastikan air masak sentiasa dibawa di dalam botol apabila anda bergerak or on journey. Jadi bila-bila masa saja boleh minum.
·                     Minum air masak apabila terasa laparatau haus tetapi belum sampai waktu makan lagi.
·                     Sukat pengambilan air secara detail. Kadang-kala kita rasa seperti sudah minum banyak air tetapi sebenarnya belum pun sampai 3 liter.

InsyaAllah, tips ini dapat membantu pengambilan air sebanyak 3 liter sehari atau mungkin lebih. Pengambilan air yang mencukupi dapat menjadikan badan lebih sihat, bertenaga dan ceria!! Jom minum air masak..

28 May 2014

Sebagai ibu bapa eloklah kita cuba lakukan kepada anak-anak....Yer lah kalau bukan kita sebagai ibu bapa nak buat siapa lagikan nk buat..

 Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke ubun-ubun kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100 kali. seterusnya,

 Membaca surah al fatihah 1 kali,alam nasyrah 1 kali.Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya.

 Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya. 

 Ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak.



Keperluan pemakanan ketika menyusu adalah hampir sama ketika hamil , dan wanita disyorkan untuk terus makan sama seperti bagaimana mereka makan semasa kehamilan mereka. Walau bagaimanapun, wanita menyusu memerlukan lebih 200 kalori setiap hari semasa mengandung, dan ia adalah penting bahawa kalori datang dari makanan yang berkhasiat. Wanita menyusu biasanya kehilangan 1-4 paun sebulan tanpa menyekat pengambilan kalori mereka.

Dibawah adalah sumber nutrisi yg boleh ibu menyusu jadikan panduan dalam melalui perjalanan 2 tahun yang sangat indah 


Protein
Ibu menyusu mesti mengambil 2-3 hidangan protein setiap hari. Setiap hidangan bersamaan 3-4 ounces daging, ikan atau ayam. Sumber protein termasuk:
·                     Daging
·                     Ayam
·                     Makanan Laut
·                     Telur
·                     Keju
·                     Susu dan yogurt
·                     Tofu
·                     Dried beans

Nota: The Food and Drug Administration (FDA) mengesyorkan ibu menyusu tidak mengambil shark, swordfish, king mackerel or tilefish kerana kandungan merkuri yang tinggi.

Kalsium
Cadangan pengambilan kalsium bagi ibu menyusu adalah 1,300 milligrams setiap hari. Lihat pada label nutrisi untuk tahu kandungan kalsium setiap hidangan bagi satu-satu produk. Sumber kalsium adalah:
·                     Susu
·                     Yogurt
·                     cheeses

Zat Besi

Pengambilan zat besi juga penting bagi ibu-ibu yang menyusu yang menggalakkan fungsi otak yang sihat dan pengoksigenan sel. Sumber zat besi adalah:
·                     Daging
·                     Ayam
·                     Makanan Laut
·                     Dried beans
·                     Dried fruit
·                     Kuning telur

Nota: The Food and Drug Administration (FDA) mengesyorkan ibu menyusu tidak mengambil shark, swordfish, king mackerel or tilefish kerana kandungan merkuri yang tinggi.

Vitamin C
Ibu menyusu memerlukan vitamin C lebih dari masa mengandung.Vitamin C memainkan peranan dalam pertumbuhan dan pembaikan tisu, menjadikan ia penting untuk pembangunan yang sepatutnya bayi menyusu. Ia adalah amat penting dalam pertumbuhan tulang, gigi dan kolagen, protein yang terdapat dalam saluran darah, tulang rawan, tendon dan ligamen. Ia juga membantu meningkatkan keupayaan sistem imun untuk melawan penyakit.
·                     Buah-buahan citrus
·                     Brokoli
·                     Tembikai
·                     Potato
·                     Tomato
·                     Kiwi
·                     Cauliflower
·                     Kobis

Air

Anda mesti minum air secukupnya setiap hari. Jika anda seorang yang susah nak minum air, apa kata setiap kali menyusu anda minum segelas air. Selain dari air putih biasa, jus, susu dan sup juga boleh.

Senaman dan suhu yang tinggi akan meningkatkan keperluan anda untuk cecair. Oleh itu, minum lebih air jika anda aktif atau ia panas.

Other Tips
Hadkan pengambilan makanan atau minuman berkafein seperti kopi, teh dan soda.
Elakkan minum minuman beralkohol dan merokok.

Berdasarkan tips makanan ibu menyusu di atas menunjukkan bahawa amat penting bagi ibu-ibu mengambilan makanan yang seimbang setiap hari di mana merangkumi pelbagai jenis nutrisi untuk memastikan kesihatan ibu dan anak.

Jika anda telah mengambil makanan yg seimbang, supplemen mungkin tidak diperlukan, akan tetapi adakah nutrisi pemakanan anda seharian cukup??  Cukupkah protin? cukupkah kalsium? cukupkah vitamin C? cukupkah vitamin B? Lagi2 bagi ibu yg bekerjaya dan menguruskan anak-anak sehingga diri sendiri tak terjaga.

Ibu-ibu juga cepat penat dan mood yang tidak stabil kerana kekurangan zat dalam badan dan akhirnya stress sehingga menggangu penghasilan susu itu sendiri.

Sebab itu ramai ibu yg makan banyak setiap hari TETAPI susu masih kurang dan makin kurang!
Sudah mengepam setiap 3jam dan anak kerap meyusu TETAPI susu mcm tu jugak!

Kenapa ya??? Cuba tengok apa yang anda makan setiap hari.. Mungkin ibu-ibu boleh ubah cara pemakanan seharian atau pun mengambil suplemen untuk menambah zat2 yang diperlukan oleh badan setiap hari.

Set Ibu Menyusu –
 KLIK

Saya juga adalah ibu menyusu sebab itu saya nak semua ibu menyusu tahu akan pentingnya pemakanan yg betul!


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin yang bermutu tinggi dari SHAKLEE,saya adalah pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya seperti talian berikut :
SID Fisya Yusof - 1084053
✆ ✉ SMS/Whatsapp: 017-4205506
✉ PM : www.facebook.com/messages/fisyayusof
✉ : fisyayusof87@gmail.com     

















Price list setiap produk boleh di dapati di link di bawah ini :-

DAN



"Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee?? Hubungi saya juga!!.Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan !. Wakil pengedar seluruh Malaysia masih di perlukan !. Dan anda juga akan di jemput ke group Ekslusif di Facebook"



Sumber makanan bayi yang membesar dalam kandungan hanyalah dari siibu. Semua nutrisi yang diperlukan akan diserap dari pemaknan siibu atau dari nutrisi simpanan siibu. Namun janganlah ingat anda perlu makan untuk 'dua orang'. Utamakan pemakanan yang seimbang dan bernutrisi agar kedua-dua anda dan bayi sentiasa sihat sepanjang kehamilan. (Saya petik ni dari positive parenting)

Amalkan pemakanan seimbang.
Seperti yang ditunjukkan pada Piramid Panduan Pemakanan, diet anda harus terdiri daripada makanan yang mengandungi karbohidrat, lebih buah-buahan dan sayur-sayuran, jumlah protein, susu dan produk tenusu yang sederhana, dan akhir sekali, lemak, minyak, gula dan garam yang minimum.
 

 Pelbagaikan makanan anda. 
Makanan yang berbeza memberikan gabungan nutrien yang berlainan (tenaga, karbohidrat, protein, vitamin, mineral dan komponen makanan yang menyihatkan) dalam jumlah yang berbeza-beza. Makan makanan yang pelbagai bagi mendapatkan kebaikan daripada makanan yang berbeza.

Makan mengikut keperluan anda.
 
Perkembangan bayi dan juga perubahan pada tubuh menyebabkan penambahan keperluan tenaga harian anda. Jadi, adalah biasa sekiranya selera makan anda bertambah sedikit. Walaupun begitu, tubuh anda lebih cekap menggunakan apa yang telah dimakan dan ini menyebabkan ramai wanita mengalami peningkatan berat badan yang normal semasa hamil, tanpa perlu makan dengan banyak daripada biasa.
 

Makan dengan teratur.
Amalkan makan tiga sajian utama (sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam) tiap-tiap hari. Sekiranya sajian utama anda kecil atau anda terasa lapar antara waktu makan, jangan raguragu untuk makan snek seperti susu atau dadih, biskut atau roti, mi atau buah-buahan di waktu pagi atau tengahari.
 

Pilih makanan yang kaya dengan vitamin & mineral.
 
Semasa hamil, anda memerlukan hampir kesemua vitamin dan mineral dengan jumlah yang lebih banyak. Kebanyakan peningkatan keperluan ini dapat dipenuhi dengan merancang dan mengamalkan diet yang berkhasiat. Anda seharusnya memilih makanan yang kaya dengan kalsium, zat besi, vitamin C, vitamin A, vitamin B12, dan folat (asid folik). Mikronutrien tersebut boleh didapati dalam makanan yang tersenarai dalam jadual di bawah dan juga makanan yang telah diproses, sekiranya tercatat pada label zat pemakanannya.

Jangan makan terlalu banyak atau terlalu sedikit.
 
Makan dengan terlalu banyak semasa hamil menyebabkan peningkatan berat badan yang keterlaluan. Anda juga tidak harus mengamalkan diet pengurangan berat badan kerana kedua-dua situasi ini boleh mendatangkan bahaya kepada kandungan anda.

Imbangkan pengambilan tenaga dengan aktiviti fizikal.
 
Kehamilan merupakan peluang yang baik untuk anda mengamalkan kehidupan yang aktif. Sama ada berjalan, berenang, meregang badan ringan atau pun sebarang aktiviti fizikal ringan yang anda gemari, lakukannya untuk sekurang-kurang 30 minit sehari (dalam satu sesi atau 10 minit untuk setiap 3 sesi). Aktiviti ini membantu menggunakan tenaga daripada makanan dan memperbaiki penghadaman. Di samping itu, ia turut menyediakan tubuh anda untuk kelahiran dan kehamilan seterusnya.


Satu yang amat penting semasa mengandung adalah Vitamin. Selalunya doktor akan memberikan pil Asid Folic atau Obimin semasa mengandung.  Vitamin ini amat penting dan perlu diamalkan setiap hari. Namun, ada diantara ibu-ibu mengandung tidak serasi dengan pil yang diberikan. Sebab itu mereka beralih ke vitamin Shaklee. Dalam kes ini, saya sarankan untuk mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambilnya..

Shaklee menyediakan supplemen buat ibu hamil, untuk memastikan ibu hamil sentiasa cergas dan sihat sepanjang kehamilan,supplemen ini juga bermanfaat buat bayi dalam kandungan. Untuk mengetahui lebih lanjut sila klik link di bawah:-


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin yang bermutu tinggi dari SHAKLEE,saya adalah pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya seperti talian berikut :
SID Fisya Yusof - 1084053
✆ ✉ SMS/Whatsapp: 017-4205506
✉ PM : www.facebook.com/messages/fisyayusof
✉ : fisyayusof87@gmail.com     

















Price list setiap produk boleh di dapati di link di bawah ini :-

DAN



"Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee?? Hubungi saya juga!!.Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan !. Wakil pengedar seluruh Malaysia masih di perlukan !. Dan anda juga akan di jemput ke group Ekslusif di Facebook"