Tabung Insyirah

5 PERKARA PERLU DIELAKKAN UNTUK KURUS

Mesti ramai yang telah mencuba pelbagai jenis produk untuk kuruskan badan tetapi masih tidak berjaya mendapat keputusan yang memuaskan malah ada juga yang langsung tak berjaya. Akhirnya mula dah putus asa dan salahkan produk. Sebenarnya bukan salah produk tapi diri kita sendiri, tak nak workout, skip makan dan faktor persekitaran.Kali ni sya nak kongsikan 5 perkara yang perlu dielakkan untuk kurus.


5 PERKARA PERLU DIELAKKAN UNTUK KURUS




5 PERKARA PERLU DIELAKKAN UNTUK KURUS

1. Air Conditioner (AC)
Mengikut My Health News Daily, saat berada pada masa yang agak lama di suhu yang dingin, tubuh tidak perlu bekerja untuk mendinginkan atau menghangatkan tubuh. Bila tubuh berada di dalam zone bermalas-malasan, apa yang terhasil? Berat badan yang semakin bertambah atau gemuk!

Berdasarkan penelitian yang diterbitkan di International Journal of Obesity, daerah selatan Amerika Syarikat memiliki populasi obesiti yang paling tinggi di antara negeri Amerika lainnya. Diketahui, rata-rata rumah di sana menggunakan AC. Setiap tahunnya, permintaan akan AC rumah meningkat dari 37% hingga 79% tiap tahunnya.

2. Kurang Tidur
Menurut penelitian yang dimuat dalam jurnal Archives of Disease in Childhood, jika seseorang tidak cukup istirahat, ia boleh memengaruhi pembentukan glukosa yang boleh mengakibatkan penyakit diabetes.

Kurang tidur boleh menambah rasa lapar dan anda mula mencari kudapan untuk menghilangkan rasa lapar. Selain itu juga kurang tidur membuat tubuh merasa penat sepanjang hari sehingga aktiviti fizikal pun berkurang. Kurangnya olahraga dan tidak aktif aktiviti fizikal boleh menyebabkan berat badan naik lebih cepat.

3. Menyalakan Lampu Saat Tidur
Kebiasaan menyalakan lampu saat tidur boleh menambah beberapa inci lingkar pinggang Anda. Tidur dengan lampu kamar tetap menyala akan membuat Anda sering terbangun. Terbangun di malam hari, berpotensi membuat Anda lapar dan mengudap makanan yang ada di dapur.

4. Pencemaran
Menurut hasil kajian yang dijalankan Critical Reviews in Food Science and Nutrition, pencemaran boleh mempengaruhi metabolisme tubuh.

Zat-zat berbahaya seperti endocrine (zat kimia yang terdapat pada plastik) dan sisa pembakaran sampah yang ditemukan dalam tubuh manusia, sering dihubungkan dengan obesiti. Begitu juga dengan zat yang terdapat dalam pestisida. Zat-zat ini mengganggu sistem tubuh dan memperlahankan metabolisme.

5. Kumpul Bersama Teman yang Suka Makan
Dikutip dari That’s Fit, para peneliti dari Duke University menemukan bahawa pola makan seseorang dipengaruhi oleh suatu kelompok atau teman-temannya. Bila kita berkumpul dengan kelompok teman yang gemar makanan berlemak atau manis, secara tidak sadar kita akan mengikuti cara makan mereka.

Mungkin bagi yang badannya kecil, makan banyak bukanlah masalah. Tapi untuk yang mudah gemuk, mengikuti pola makan temannya yang kurus dan rakus akan membuat berat badannya bertambah dengan cepat.


Oleh itu, jika anda telah melakukan kesemua tips untuk kurus tetapi masih gemuk malah berat makin bertambah-tambah, sila semak 5 perkara yang perlu dielakkan untuk kurus.
 Mana tahu jika dengan diet yang sihat, senaman serta  5 perkara yang perlu dielakkan, korang akan dapat bentuk badan yang diinginkan.

Mungkin korang ingin cuba SET KURUS SHAKLEE paling laris dan berkesan ni.


Pembelian produk nutrisi Shaklee sekarang sudah semakin mudah. Anda boleh buat pembelian sendiri menerusi Shaklee Online Web tanpa perlu melalui mana-mana SID dengan menggunakan Kad Debit/Kad Kredit Anda.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Set Kurus Shaklee, anda boleh order sendiri secara Online dengan KLIK pada gambar di bawah ya.



Shaklee dah 20 tahun di pasaran Malaysia dan lebih 50 tahun worldwide . Shaklee ada kelulusan KKMdan halal diiktiraf oleh JAKIM . Boleh rujuk halal JAKIM di link ini .
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ,saya adalah wakil pengedar sah anda . Sebarangpertanyaan seperti rundingan harga mengikutbudget boleh dibuat dengan menghubungi saya ditalian berikut :






DAN




“ Ingin mendapat 4 -5- 6 angka sebulandengan mendaftar menjadi ahli Shaklee ? Hubungi
saya juga ! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan ! Wakil pengedarseluruh malaysia masih diperlukan ! Dan anda akandijemput ke group Ekslusif di Facebook”




Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih





Hadiah :

Pemenang Utama (Top Referral) :
RM 200 Cash 

Random :
2 x RM100 Cash 
2 x RM 50 Cash 
2 x RM 50 Lazada Shopping Voucher 
4 x RM 25 Lazada Shopping Voucher 

Syarat-syarat :

  1. Tulis entry yang bertajuk Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih .
  2. Follow blog http://www.kisahemasputih.comdan follow ig @emasputih90
  3. Contest ini akan berlangsung dari 27th October hingga 11th November 2014. 
  4. Pemenang utama dipilih berdasarkan top refferal iaitu menggunakan kata kunci “Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11. Kemudian pemenang hadiah lain akan ditentukan oleh Kisah Emas Putih.

Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%. 



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale. 

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat 

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !! 

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

Bagaimana Memilih SOY PROTEIN Berkualiti?


Hai para readers yang sya kasihi..Hari ini sya ingin kongsi sedikit info mengenai bagaimana memilih soy protein berkualiti untuk semua.

BAGAIMANA MEMILIH SOY PROTEIN BERKUALITI?

Memang ramai yang tertanya-tanya soalan macam ni.

"Bagus ke minum soya ni?"

"Bukan ke minum soya ni, tak bagus untuk kesihatan?"

"Susu soya yang terjual dalam kotak di pasaran pelbagai jenama itu, selamat ke, untuk di minum?"

Haa.. Memang sekarang ni berlambak-lambak jenis protein yang ada di pasaran kan?So main issue di sini adalah, macam mana kita nak tahu protein yang kita ambil tu betul-betul berkualiti?

Ye lah, nak beli atau pilih apa-apa pun mesti ada kriterianya kan.
Contoh nak beli ikan dan sayur kat pasar, mesti kita pilih yang segar. Nak pilih calon suami atau isteri pun ada kriteria nya jugak kan.

Kesimpulannya, semua perkara dalam hidup ini kena ada STANDARD and REQUIREMENT.
Pilihan kita pada masa ini akan menentukan kehidupan kita pada masa akan datang.

7 KRITERIA PENTING DALAM PEMILIHAN SOY PROTEIN

Ini ialah 7 KRITERIA PENTING dalam memilih Soy Protein berkualiti:-

1) KACANG SOYA ITU MESTI TUMBUH SECARA ORGANIK

Kajian menunjukkan penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.

Jadi sangat penting pesticides, fungicides, herbicides tidak digunakan sepanjang pertumbuhan kacang soya ni.

2) KACANG SOYA ITU MESTILAH NON-GMO (Non-Genetically Modified Organism)

Produk soya (GMO) ialah produk yang telah diubahsuai genetiknya sehingga serangga pun tak lalu nak makan.

Jadi production pun bertambah besar dan pengeluar dapat untung berlipat kali ganda. Sebab itu mereka boleh jual dengan harga yang sangat murah.

Pengubahsuaian inilah yang boleh menyebabkan allergy, toxin dan potensi kanser.

Secara umumnya, Kacang soya GMO adalah lebih murah untuk dihasilkan. Lebih kurang macam Vitamin Sintetik vs. Vitamin Natural lah.

Kebanyakan syarikat akan cari cara untuk menjimatkan kos pengeluaran produk. Jadi salah satunya adalah menggunakan kacang soya GMO.

Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.

Jadi sebab itulah penting kita pilih soya yang NON-GMO yer.

3) SOY PROTEIN ITU MESTI MENGANDUNGI 9 ASID AMINO PERLU

Ni lagi satu ciri yang sangat penting. Badan kita memerlukan kesemua 9 asid amino ini untuk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibody, dan enzyme.

If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

Haa..Nampak tak kepentingannya di situ?

4) SOYFLAKES MESTI DIBERSIHKAN DENGAN AIR DAN BUKAN ALKOHOL

Semasa proses pembuatan soy isolate, ada kebanyakan company yang menggunakan alcohol untuk membersihkan soyflakes.

Alkohol tu dah la sememangnya HARAM kan, ia juga akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88%!!

ISOFLAVONES itu sangat diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru dan bermanfaat dalam penyeimbangan hormone.

5) BAHAN-BAHAN ANTI-THYROID / ANTI-GROWTH SUBSTANCE MESTI DISINGKIRKAN

Soya mentah mengandungi 'anti-growth', 'anti-tyrosine' substance. Kekurangan 'tyrosine' ni akan menyebabkan tekanan darah rendah, suhu badan rendah, dan 'restless leg syndrome'.

Jadi pastikan kita memilih jenama yang menggunakan 'extracting process' yang menyingkirkan bahan-bahan tersebut.

Dan pada masa yang sama ia masih mengekalkan keaslian soya dan mengekalkan paras asid amino serta isoflavones yang tinggi, yang sangat sensitive pada suhu panas.

6) PROSES PEMBUATAN SOY PROTEIN SEBAIKNYA TANPA PEMANASAN

Asid amino adalah sangat sensitive pada suhu panas. Ada kajian menunjukkan protein yang dimasak dengan suhu tinggi akan menghancurkan sehingga 50% acid amino perlu.

Jadi jika kita sering makan diet yang kekurangan 'essential amino acids', ia akan memberi kesan kepada perkembangan otak dan hormone, atau perkembagan tisu badan juga akan terbantut.

7) SOY PROTEIN POWDER HENDAKLAH DITAMBAH UNSUR KALSIUM

Sebenarnya, kacang soya adalah bahan yang NEUTRAL (Neither acidic nor alkaline).

Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan, semasa penghasilan soy powder, minyak kacang soya (soybean oil) perlu disingkirkan supaya soy powder itu tidak mudah berbau. Proses ini menyebabkan soy powder menjadi sedikit berasid.

Oleh itu, adalah penting untuk pengeluar soy powder menambah kalsium (unsur alkali) yang mencukupi untuk menjadikan ia neutral semula. Kebanyakan pengeluar TIDAK MENAMBAH kalcium yang cukup dalam produk mereka.

BAGAIMANA DENGAN ESP (ENERGIZING SOY PROTEIN) SHAKLEE?


Bagaimana Memilih SOY PROTEIN Berkualiti?

Semestinya ESP MEMENUHI KESEMUA REQUIREMENTS di atas. Sebab itulah saya tetap memilih ESP SHAKLEE dalam diet seharian. Saya yakin IT IS THE BEST FOR ME!!

Adalah penting untuk kita FAHAM kenapa kita memilih sesuatu produk itu yer.

Bukan hanya semata-mata kerana ia produk yang glamour, atau hanya kerana Testimoni orang lain.

Harganya pun sangat mampu-milik. 1 tin boleh tahan sehingga 2 bulan untuk seorang makan.

Suami isteri pun boleh makan sama-sama. Sesuai untuk LELAKI dan PEREMPUAN.

Lihat kebaikan ESP yang lain di sini.

Haa sekarang mesti semua dah tau kan bagaimana memilih soy protien berkualiti?Untuk mendapatkan soy protien yang berkualiti aka esp cepat hubungi sya untuk mendapatkan harga promosi beli 6 percuma 1 ni.Kalau nak beli 1 pun boleh juga hubungi sya yerk :)

Pembelian produk nutrisi Shaklee sekarang sudah semakin mudah. Anda boleh buat pembelian sendiri menerusi Shaklee Online Web tanpa perlu melalui mana-mana SID dengan menggunakan Kad Debit/Kad Kredit Anda.

Sekiranya anda berminat nak beli mana produk nutrisi Shaklee, anda boleh order sendiri secara Online dengan KLIK pada gambar di bawah ya.



Shaklee dah 20 tahun di pasaran Malaysia dan lebih 50 tahun worldwide . Shaklee ada kelulusan KKMdan halal diiktiraf oleh JAKIM . Boleh rujuk halal JAKIM di link ini .
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ,saya adalah wakil pengedar sah anda . Sebarangpertanyaan seperti rundingan harga mengikutbudget boleh dibuat dengan menghubungi saya ditalian berikut :






DAN




“ Ingin mendapat 4 -5- 6 angka sebulandengan mendaftar menjadi ahli Shaklee ? Hubungi
saya juga ! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan ! Wakil pengedarseluruh malaysia masih diperlukan ! Dan anda akandijemput ke group Ekslusif di Facebook”




Chewable Vita- C Plus



Selalu sya pot pet pasal supplement orang dewasa kan .kali ni jom sya nak pot pet sikit tentang supplement untuk anak-anak.Jangan ingat anak kecil tak perlu supplement yerk ibu ayah semua.Ok  kali ni sya perkenalkan Chewable Vita- C Plus dan kepentingannya kepada kanak-kanak yang sedang membesar.

Jika kita perhatikan kanak-kanak mempunyai sistem imunisasi yang agak lemah. Kanak-kanak lebih mudah diserang penyakit seperti batuk, demam dan selsema berbanding orang dewasa. Lebih-lebih lagi jika anak di hantar ke taska, memang mudah sangat nak dapat penyakit batuk dan selsema ni kan?

 Kepentingan dan manfaat utama Chewable Vita- C Plus

Manfaat Utama

F Peningkatan Sistem Imun/Daya Tahan Badan - Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, mempertingkatkan pemulihan alergi hidung, kulit dan asthma dan juga mengurangkan simptom selsema. Vitamin C melindungi badan dari jangkitan penyakit dan memelihara kesihatan tulang dan gigi dan membantu badan kita dalam menentang bakteria, virus dan jangkitan.
F Memperbaiki Simptom Pendarahan - Kekurangan Vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam di kulit, lambat pulih dari kecederaan, kulit kering, ruam dan kulit kasar. Ia juga meningkatkan keupayaan badan dalam merawat luka.
F Mencantikkan Kulit - Pengambilan Vitamin C setiap hari akan membantu kita mendapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmentasi. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.
F Membentuk Kolagen - Merangsang pembentukan kolagen. Kolagen ialah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan.
F Memerangi kanser - Ia satu-satunya anti-oksidan yang berkuasa dan mampu meningkatkan inteferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh dgn berkesan.
F Memperbaiki Insomnia - Ia memperbaiki insomnia, stress dan masalah mental seperti keresahan.
F Mengekalkan kolestrol sihat - ia mampu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghalang pendarahan dalam hidung, pendarahan serebral dan skurvi.

Nota : Bukan hanya kanak-kanak sahaja yang boleh menikmatinya. Chewable Vita-C plus juga sesuai untuk orang dewasa cuma kita perlu lebihkan sukatannya di antara 3-5 biji sehari.

Kelebihan Chewable Vita-C Plus

J  Rasa lebih sedap, mudah dikunyah.
J  Sesuai untuk seisi keluarga.
J  Menarik minat kanak-kanak untuk mengambil Vitamin C dan dosnya  bersesuaian untuk kanak-kanak.
J  Sesuai  untuk golongan berusia yang mempunyai masalah penghadaman yang lemah dan susah untuk menelan disebabkan sakit ataupun faktor ketuaan.
J  Sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah fizikal dalamanseperti gastroesophageal reflux disease ataupun ketumbuhan esophageal yang mempunyai masalah menelan tablet.
J  Sesuai untuk mereka yang selalu berada di luar kerana melancong dan sebagainya. Jadi, pengambilan Vitamin C jenis kunyah lebih mudah sebab tidak memerlukan air untuk dimakan.
J  Dos Vitamin C yang rendah dalam setiap tablet kunyah adalah lebih sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif seperti gastrik, pedih hulu hati dan cirit-birit. Pengambilan Vitamin C dalam dos yang besar boleh menyebabkan ketidakselesaan.

Chewable Vita- C Plus

Satu botol ni mengandungi 90 table dan boleh tahan sehingga 3 bulan. Harganya pun sangat murah hanya RM37.50 sahaja. Jika dikira, lebih kurang 40 sen je sehari. Kalau jadi ahli, lagi murah harganya.  Walaupun murah, ianya sangat berbaloi dan sangat membantu dalam meningkatkan kesihatan anak.



Pembelian produk nutrisi Shaklee sekarang sudah semakin mudah. Anda boleh buat pembelian sendiri menerusi Shaklee Online Web tanpa perlu melalui mana-mana SID dengan menggunakan Kad Debit/Kad Kredit Anda.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Chewable Vita- C Plus Shaklee, anda boleh order sendiri secara Online dengan KLIK pada gambar di bawah ya.



Shaklee dah 20 tahun di pasaran Malaysia dan lebih 50 tahun worldwide . Shaklee ada kelulusan KKMdan halal diiktiraf oleh JAKIM . Boleh rujuk halal JAKIM di link ini .
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ,saya adalah wakil pengedar sah anda . Sebarangpertanyaan seperti rundingan harga mengikutbudget boleh dibuat dengan menghubungi saya ditalian berikut :






DAN




“ Ingin mendapat 4 -5- 6 angka sebulandengan mendaftar menjadi ahli Shaklee ? Hubungi
saya juga ! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan ! Wakil pengedarseluruh malaysia masih diperlukan ! Dan anda akandijemput ke group Ekslusif di Facebook”




25 Petua Dan Tips Nak Bagi Anak Pandai


Perkembangan antara seorang bayi dengan bayi yang lain sememangnya tidak sama. So, janganlah risau sangat kalau korang  terasa bayi korang agak 'lambat'. Kesian budak tu. Sebagai ibubapa, kita perlu tahu setakat mana kemampuan anak kita, kebolehan dia, kekuatan dia, kelemahan dia, keistimewaan dia, kekurangan dia dan lain-lain. Jangan bandingkan anak-anak kita dengan anak-anak orang lain.Dan jangan bandingkan juga anak kita yang sulong dengan yang kedua,ketiga..

Suplemen yang bagus adalah satu usaha untuk melahirkan anak-anak yang berkualiti. Namun sebenarnya, ia lebih daripada itu. Usaha dan doa kita sebagai ibu bapa dalam mendidik mereka untuk dapat buat apa kita mahu lihat, in sha ALLAH.

25 Petua Dan Tips Nak Bagi Anak Pandai
Ajar anak membaca bukan ,bukan main ipad


Kali ni sya nak share tips  cara nak didik anak berbahasa Inggeris (dan lain-lain bahasa) yang sya dapat dari pembacaan blog Che Det.


1.                  Anda dah boleh ajar anak anda mahir dalam bahasa Inggeris dari mereka dalam kandungan lagi.Berbual dengan mereka dalam bahasa Inggeris. Nyanyikan lagu-lagu dalam bahasa Inggeris. Mainkan lagu2 dalam bahasa Inggeris untuk mereka dengar. Kalau nak lagu-lagu nasyid rasanya dah banyak yang ada dalam bahasa Inggeris seperti lagu-lagu nasyid Yusuf Islam
2.                   Bila anak dah lahir teruskan berbual dengan anak anda tu dalam bahasa Inggeris. Kalau boleh gunakan teknik satu Parent One Language. Maknanya sorang kenalah cakap Bahasa Inggeris n sorang cakap bm sepenuhnya. Jadi anak nanti mahir dalam kedua-dua bahasa, InsyaAllah.
3.                  Gunakan sumber pengajaran seperti kad imbas, poster, vcd, cd dan lain2 untuk mewujudkan persekitaran yang sesuai untuk mereka belajar.
4.                  Jangan jadikan kelemahan anda dalam bahasa Inggeris sebagai alasan untuk tidak mendedahkan mereka kepada bahasa Inggeris pada peringkat awal lagi. Berkorban sedikit.Belajar balik bahasa Inggeris tu untuk anak2 anda. Tak perlu mahir untuk mengajar mereka sebab anda sentiasa boleh rujuk kepada buku-buku dan lain-lain sumber untuk mengajar.
5.                  Kad imbas amat berkesan untuk memperkenalkan perkataan baru bahasa Inggeris tanpa perlu anda menggunakan bahasa ibunda anda. Ini kerana kad imbas menggunakan gambar atau imej. Gunakan permainan2 kad imbas yang menarik untuk menagajar mereka.
6.                  Jangan merasa malu dan segan untuk mengajar anak-anak anda dikhalayak ramai. Pedulikan pandangan sinis orang lain. Yang penting anak anda akan mahir dalam bahasa Inggeris dan bila masuk sekolah nanti tak ada masalah dengan mata pelajaran bahasa Inggeris, Sains dan matematik.
7.                  Ingat yang bila seseorang kanak-kanak mahir dalam bahasa, IQ mereka juga akan meningkat.
8.                  Kalau ada yang anda tak faham, jangan segan bertanya dengan orang lain.
9.                   Belikan buku-buku cerita yang menarik yang banyak gambar2 untuk anak-anak anda. Kalau dia orang minat kartun,tak salah anda belikan komik dalam bahasa Inggeris. Sekarang ni komik Doraemon pun ada dalam dwibahasa.
10.              Rajin2 lah bacakan buku cerita kepada anak anda.Pupukkan sikap suka memabca bahan2 dalam bahasa Inggeris kepada mereka.
11.              Dapatkan sokongan suami atau isteri untuk mengajar anak-anak anda. Kenalah ada team effort.Jangan buat sorang-sorang . Tak salah juga kalau minta bantuan ibubapa atau mertua anda untuk sama-sama membantu. Kadang-kadang mereka ini lagi fasih dari kita.
12.              Kalau mampu hantar le ke tadika yang ada ajar bahasa Inggeris. Kalau x ada budget jangan lah risau. Anda sendiri boleh mengajar mereka dengan berkesan.
13.              Kenali diri anak anda dan ketahui apa yang mereka minati.Kalau dia minat Sesame Street belilah vcd2 Sesame Street.
14.              Gunakanlah sumber percuma atau sumber-sumber yang telah anda bayar. Pilih rancangan-rancangan di tv dan Astro yang sesuai untuk anak-anak anda seperti rancangan Sesame Street, Noddy, Bob The Builder etc.Kalau anda sendiri nak belajar bahasa Inggeris, di Astro ada channel 14 yang banyak rancangan2 bahasa Inggeris.
15.              Jangan paksa atau beri tekanan terutamanya kepada kanak-kanak yang masih kecil. Ingat yang mereka ini moody, cepat lupa, mudah bosan dan lebih suka bermain dari belajar. So anda kenalah cari teknik-teknik pengajaran yang tidak membosan kan. Kalau nak ajar tak payah lama2 dan cari masa yang sesuai bila diaorang boleh beri lebih tumpuan.
16.              Beli poster yang sesuai dan tampalkan di dalam rumah anda. lepas tu tearngkanlah kepada mereka dan kemudian anda kenalah rajin ulangkan apa yang anda terangkan kepada mereka sebab mereka ni mudah lupa.
17.              Kalau betul caranya kanak-kanak boleh mengusai lima bahasa serentak!
18.              Jangan risau., anak anda tak akan pening kalau anda dedahkan kepada dua bahasa dari kecil. Mula-mula saja v dia pening tapi dia akan cepat sedar yang mereka menggunakan dua bahasa.
19.              Konsisten dalam pengajaran anda tu. Jangan kejap cakap bm dan kejap cakap bahasa Inggeris atau campur dalam ayat anda.
20.              Jangan guna bahasa bayi. Sebut betul2 dan gunakan ayat yang betul grammar dia.
21.              Kalau anak anda sebuat tak betul ,betulkan sebutan mereka dengan anda ulang semula apa yang mereka sebut tu.
22.              Belajar balik bahasa Inggeris anda. Walaupun anda rasa yang bahasa Inggeris anda dah ok tak salah kalau anda belajar balik sebab kadang-kadang kita ni tak sempurna. atau kadang-kadang benda yang kita ingat betul sebenarnya salah atau kurang tepat.
23.              Selain dari mengguna kad imbas anda juga boleh gunakan kad perkataan. Ni suapaya ada imej atau gambar. Senang sahaja nak buat.Belije kad2 untuk buat nota yang bersaiz poket. Kad ni sesuai jugak untuk anda mempelajari perkataan baru dengan menggunakan Thesaurus dan Dictionary.
24.              Kalau boleh jangan gunakan kamus Bahasa Inggeris-BM. Cuba gunakan kamus bahasa Inggeris-bahasa Inggeris ataupun gunakan kamus English-English-Malay macam yang di gunakan setengah orang. Ini boleh membantu anda berfikir bahasa Inggeris.
25.              Kalau anda sendiri tak berapa ingat perkataan-perkataan bahasa Inggeris , apa kata anda gunakan label dan tampalkan pada tempat-tempat yang sesuai seperti letak label fridge di peti ais, kitchen di dapur dan sebagainya. So dengan cara ini anda pun ingat apa yang perlu disebut dan anak anda pun boleh ingat apa yang perlu disebut.

Cara Atasi Angin Dalam Badan

Pernahkah anda mengalami angin dalam badan??Apakah angin dalam badan tu??Angin dalam badan yang berlebihan boleh menimbulkan masalah seperti ketidakselesaan perut atau kembung, pedih hulu hati , badan rasa lemah atau sakit, loya-loya, pening, sakit kepala yang kuat dan ada juga yang sakit di bahagian jantung hingga rasa susah untuk bernafas. 

Antara punca badan mudah berangin:-

Sumber makanan
Punca utama angin dalam badan adalah disebabkan oleh pemakanan. Angin akan dihasilkan oleh badan apabila makanan yang dimakan tidak dapat dicerna atau dihadam oleh usus sepenuhnya. Makanan yang menghasilkan angin adalah makanan berasid seperti kekacang, sayur kobis, bunga kantan, mee kuning, buah nangka dan cempdedak dan sayuran menjalar seperti keledek dan ubi. Makanan bergula juga boleh menghasilkan angin.

Udara yang disedut
Angin dalam badan juga boleh terhasil daripada udara yang masuk ke dalam mulut. Ini termasuklah udara yang kita gunakan untuk bernafas. Ianya juga mungkin disebabkan oleh tabiat melewatkan pengambilan makanan, makan terlalu cepat, minum air sambil  makan,  suka mengunyah gula-gula getah atau  menghisap rokok. Tekanan juga dikatakan punca seseorang individu menelan udara dengan lebih kerap tanpa disedari. Udara tersebut akan masuk ke dalam badan kita dan seterusnya masuk ke dalam usus.


Tips Rawatan Masalah Angin

1. Menjaga Pemakanan

Kandungan gas yang dihasilkan daripada makanan mungkin mempunyai kesan yang berbeza terhadap individu.  Oleh yang demikian, pesakit perlu  mengenalpasti makanan-makanan yang boleh menyebabkan masalah angin kepada dirinya. Setelah dikenalpasti, pesakit perlu menghindari makanan tersebut.

2. Pengambilan Ubat

Ubat-ubatan seperti antacid yang dijual di farmasi dapat membantu mengurangkan masalah angin. Selain itu, enzim penghadaman seperti laktase membantu menghadamkan karbohidrat di samping membolehkan seseorang makan makanan yang biasanya menghasilkan angin.

3. Kurangkan Menelan Udara

Individu yang mengalami masalah angin yang kronik dinasihatkan supaya tidak mengambil gula-gula getah dan gula-gula. Pesakit juga dinasihatkan supaya mengunyah makanan perlahan-lahan dan tidak banyak bercakap semasa makan. Pesakit juga digalakkan untuk tidak minum air semasa makan dan lebih baik sekiranya air diminum selepas makan atau setengah jam selepas makan.

4. Hindari Makanan Berisiko
F Makanan/Minuman yang Sejuk
® Tembikai, pisang goreng/mentah, duku, ciku, manggis dan betik.
® Kangkung, kacang panjang, kacang bendi, labu, terung, keladi dan kacang hijau.
® Air batu, air kelapa dan air teh.

F Makanan/Minuman Masam (berasid)
® Mempelam masam, semua jenis jeruk, acar, cuka dan limau masam.
® Daging Kerbau

F Makanan/Minuman Bergas
F Rokok

F Makanan/Minuman mengandungi Kafein.
® Kopi, Nescafe, Indo Cafe dan seumpamanya.

Petua Mengurangkan Angin

Buat senaman regangan urat sewaktu hendak tidur dan apabila bangun dari tidur.

Amalkan minum segelas air suam sebelum makan
Jangan biarkan perut kosong. Makan sedikit tetapi kerap
Segera ke tandas apabila telah ada tanda-tanda ingin membuang air besar/ air kecil

Penyelesaian masalah angin dalam badan adalah dengan mengambil supplement Shaklee Peppermint Ginger


Khasiat Peppermint Ginger

Shaklee Peppermint Ginger Plus dirumus khas dengan herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk memberikan rasa nyaman dan melegakan perut yang berangin. Tablet Peppermint Ginger juga juga boleh ditumbuk dan dicampur dengan air suam untuk diminum bagi kelegaan dan menyamankan perut.

untuk lebih info berkaitan Peppermint Ginger klik sini yer.


Pembelian produk nutrisi Shaklee sekarang sudah semakin mudah. Anda boleh buat pembelian sendiri menerusi Shaklee Online Web tanpa perlu melalui mana-mana SID dengan menggunakan Kad Debit/Kad Kredit Anda.

Sekiranya anda berminat untuk membeli Peppermint Ginger Plus sebagai suppliment bantuan anda mengusir angin dalam badan , anda boleh order sendiri secara Online dengan KLIK pada gambar di bawah ya.



Shaklee dah 20 tahun di pasaran Malaysia dan lebih 50 tahun worldwide . Shaklee ada kelulusan KKMdan halal diiktiraf oleh JAKIM . Boleh rujuk halal JAKIM di link ini .
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ,saya adalah wakil pengedar sah anda . Sebarangpertanyaan seperti rundingan harga mengikutbudget boleh dibuat dengan menghubungi saya ditalian berikut :






DAN




“ Ingin mendapat 4 -5- 6 angka sebulandengan mendaftar menjadi ahli Shaklee ? Hubungi
saya juga ! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan ! Wakil pengedarseluruh malaysia masih diperlukan ! Dan anda akandijemput ke group Ekslusif di Facebook”




Nak Harga Ahli Shaklee Dan Cash Back Bonus Klik Sini | Twin Pack Vivix Free Membership Klik Sini
X