Fisya Yusof

Saya Nafisah Binti Md Yusof Shaklee Inderpendent Distributor [ SID : 1084053 ] sejak 2013 Sebarang pertanyaan berkaitan produk shaklee boleh hubungi saya di talian 017 -420 5506

11 November 2014

Cirit-birit (diarrhoea): Simptom, Punca dan Cara Rawatan

Sebut pasal cirit-birit ni, mesti semua dah boleh gambarkan macam mana keadaan dan situasi diri anda bukan ketika cirit-birit.. Perut memulas-mulas, ulang-alik ke tandas, berpeluh-peluh, rasa macam nak pitam.. Haaa itu lah dia simptom cirit-birit. Bahaya ker cirit-birit ni? Jom ikuti perkongsian saya pada entri kali ini..
Diarrhoea atau cirit-birit merupakan keadaan di mana seseorang itu hilang kawalan untuk membuang najis secara normal daripada keadaan biasa. Apabila berlaku cirit-birit ini, najis yang keluar adalah lebih berair, cair dan bukan dalam bentuk pepejal seperti keadaan normal. Bahkan, kekerapan berulang-alik ke tandas juga menjadi salah-satu keadaan yang biasa dihadapi oleh seseorang yang mengalami masalah cirit-birit.


Apakah Simptom berlakunya cirit-birit ini?

Simptom-simptom yang berlaku antaranya:
® Dimulai dengan rasa tidak selesa di bahagian perut atau perut terasa memulas-mulas
® Rasa pedih ulu-hati
® Badan mulai kerap rasa berpeluh, rasa ingin pitam
® Sebahagiannya disusuli dengan muntah-muntah dan demam.

Berapa lamakah tempoh cirit-birit berlaku?

Cirit-birit kebiasaannya hanya akan berlaku dalam tempoh 2-3 hari sahaja. Namun, bagi sesetengah penyakit yang lebih serius seperti taun, ia akan berlaku lebih lama dari tempoh 3 hari tersebut.Dan kebiasaannya gejala cirit-birit disebabkan taun adalah lebih teruk daripada cirit-birit biasa ini.

Langkah awal pencegahan cirit-birit (diarrhoea) ini adalah melalui:

1. Penyediaan makanan yang bersih di rumah. Elakkan budaya makan di luar atau membeli makanan yang dijual oleh penjaja-penjaja kerana kita tidak pasti mengenai kebersihan dalam penyediaan makanan tersebut.
2. Kerap mencuci tangan dengan air dan sabun selepas membersihkan najis anak-anak dan juga sebelum penyediaan makanan atau minuman.
3. Memastikan kebersihan botol susu dan puting susu. Sehubungan dengan itu, pihak WHO (World Health Organisation) juga telah menggalakkan amalan penyusuan ibu di kalangan kanak-kanak yang berusia dua tahun ke bawah bagi mengawal wabak ini.

Langkah-langkah apabila anak-anak mengalami cirit-birit (diarrhoea) ini:

1. Pastikan kekerapan mencuci tangan di kalangan ibubapa & penjaga lebih daripada biasa.

2. Memastikan anak-anak meneruskan penyusuan seperti biasa, tetapi pada kadar yang 
lebih kerap dan jumlah yang kurang sedikit dari biasa (small but frequent feeds).

3. Memastikan anak-anak mengambil air garam (Oral Rehydration Solution) setiap kali selepas mengalami muntah/cirit-birit. Ini adalah penting untuk menggantikan garam galian yang hilang akibat dari cirit-birit dan muntah tadi. (Sila rujuk doktor/ahli farmasi anda mengenai penyediaan air garam yang betul)

4. Harus diingatkan: penggunaan ubat-ubatan untuk menahan muntah (anti-emetic) dan ubat angin (anti-colic) adalah tidak digalakkan di kalangan anak-anak yang berusia 5 tahun ke bawah kerana setakat ini tidak ada bukti saintifik yang menunjukkan bahawa ubatan ini dapat mengurangkan simptom-simptom tersebut.

5. Paling penting: pastikan anda membawa anak-anak untuk pemeriksaan doktor di klinik/hospital yang berdekatan.

Petanda awal anak-anak perlu segera dibawa berjumpa doktor adalah apabila mengalami simptom yang berterusan dan sangat kerap sehingga kan mereka menjadi kurang aktif. Ibubapa harus segera bertindak untuk mengelakkan anak-anak mengalami dehidrasi yang teruk, yang mungkin boleh membawa maut!

Apakah Cara Rawatan yang sesuai untuk mengatasi cirit-birit?

Antara petua yang biasa digunakan ialah:

1) Rendamkan 4 sudu besar serbuk teh dalam cawan. Biarkan sebentar dan minum tanpa gula.

2) Masak beras tanpa minyak sehingga kehitaman. Kemudian, rendamkan beras dalam air dan minum air rendaman beras tersebut

3) Banyakkan minum air

4) Ambil minuman isotonik untuk menggantikan air dalam tubuh yang terdehidrasi

Adakah rangkaian produk Shaklee yang sesuai untuk masalah cirit-birit ini?

Ya..Shaklee juga punya produknya yang tersendiri yang boleh anda ambil untuk mengatasi masalah cirit-birit yang mungkin berlaku secara berlarutan kepada anda..

1) PERFORMANCE DRINK - penting untuk memastikan mangsa cirit birit kekal hydrated.Badan boleh jadi letih sebab dehydrated




Klik sini untuk mengenali PERFORMANCE DRINK

2) NUTRIFERON - nutriferon bertindak meningkatkan kekuatan sistem imun kita untuk melawan virus asing tersebut

Klik sini untuk mengenali NUTRIFERON
Bagaimana Cara Nak Dapatkan suppliment cirit birit  ni?

Anda boleh buat belian dalam talian iaitu dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda sendiri di link yang diberikan. Hanya klik icon order di bawah dan anda akan dapat membeli secara online secara terus dengan website shaklee malaysia.



Jika anda tidak mempunyai kad debit atau kad kredit atau untuk sebarang urusan COD (cash on delivery) boleh menghubungi  sya seperti talian di bawah :




Shaklee dah 20 tahun di pasaran Malaysia dan lebih 50 tahun worldwide . Shaklee ada kelulusan KKMdan halal diiktiraf oleh JAKIM . Boleh rujuk halal JAKIM di link ini .

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ,saya adalah wakil pengedar sah anda . Sebarangpertanyaan seperti rundingan harga mengikutbudget boleh dibuat dengan menghubungi saya ditalian berikut :



DAN




“ Ingin mendapat 4 -5- 6 angka sebulandengan mendaftar menjadi ahli Shaklee ? Hubungi
saya juga ! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan ! Wakil pengedarseluruh malaysia masih diperlukan ! Dan anda akandijemput ke group Ekslusif di Facebook”



No comments:

Post a Comment