Tabung Insyirah

Atasi Masalah Kulit Muka Dengan Bahan-Bahan Semulajadi!


Kecantikan sangat sinonim dengan wanita kan..Bagi mereka yang ada banyak duit bole la ke pusat pusat kecantikan tapi macam mama yang tak berapa nak mampu ni?? Tak kan nak biarkan je kulit muka tu kusam.  

Jangan risau sebab sya akan kongsikan cara mudah dan jimat untuk Atasi Masalah Kulit Muka Dengan Bahan-Bahan Semulajadi!

1. Tomato
Tomato yang kaya dengan vitamin A, B1 dan C. Tomato bersaiz sederhana mengandungi 40% RDA untuk vitamin C. Sari ‘phytonutrient (lycopene)’ daripada tomato mampu melindungi sel-sel badan dari serangan penyakit.

Cara Pertama: Potong tomato kemudian gosok pada wajah, isinya dijadikan masker biarkan selama 10-15 minit. Bilas dengan air suam.

Cara Kedua: Jadikan jus tomato, amalkan selalu ia membantu mencerahkan kulit muka dari dalam.
Mampu mengurangkan lebihan minyak, menghaluskan dan memberi nurtrisi pada kulit

2. Lemon

Buah lemon mengandungi AHA (Alpha-Hidrocxy Acid) dan kaya dengan vitamin B, C, karbohidrat, potassium dan juga protein. Lemon membantu pengelupasan sel-sel kulit mati, perbaiki pori-pori besar dan membantu menghilangkan bekas-bakas jerawat anda.

Caranya: Perah buah lemon di dalam mangkuk, celupkan kapas ke dalam air perahan lemon dan sapukan pada wajah. Biarkan selama 3-5minit dan bilas.
3. Yogurt

Yogurt adalah susu yang dibuat melaui fermentasi bakteria, menghasilkan tekstur seperti gel dan bau yang unik pada yogurt. Ia mengandungi banyak protein, vitamin B, kalsium dan mineral.
Cara Pertama: Selepas mencuci kulit muka dengan bersih, ambil yogurt dan lumur pada muka dan bilas dengan air

Cara Kedua: Ambil yogurt dan lumur ke seluruh muka, baring dan biarkan kering selama beberapa minit, cuci dan bilas sehingga bersih

Bagi mereka yang tiada masa dan amat menghargai masa untuk membuat rawatan muka secara alami. Boleh je amalkan pengambilan ESP bersama dengan Sr Vita C Plus. Hasilnya pasti lagi hebat sebab bekalkan zat zat sihat untuk sel dalam badan dan untuk luaran.

Klik SINI ini untuk ketahui kebaikan ESP dan Vitamin C Plus dari Shaklee

Untuk order ESP dan Vitamin C boleh contact sya seperti talian di bawah

Selamat Menyambut Hari Raya Idul Adha




Kepada semua umat Islam di seluruh Malaysia khasnya dan seluruh dunia ...Saya Nafisah Binti Md Yusof ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Idul Adha atau Hari Raya Korban buat semua pembaca blog sya.

Semoga ianya memberi pengertian yang besar dan bermakna dalam hidup kita.  Kepada mereka yang menjalankan ibadah haji, semoga ibadah anda di berkati dan beroleh Haji Mabrur. Kepada yang melakukan ibadah korban, semoga ianya di terima Allah SWT. Pengertian korban itu teramat besar, semoga kita memperoleh rahmat di hari yang mulia ini. 


Testimoni : GLA Shaklee Bantu Atasi Masalah Period Tak Teratur.


Kitaran period yang tak teratur pasti amat merisukan kaum wanita.Bagi wanita yang dah berkahwin period tak teratur pastinya sukar untuk merancang kehamilan kerana tidak boleh menganggar dengantepat waktu subur.Kitaran waktu period yang normal bagi wanita kebiasaannya ialah 28 hari.

Baca  di entry sya yang lepas bagaimana ingin mengetahui waktu subur

Jom kita tengok antara testimoni para pengguna yang telah berjaya stabilkan atau betulkan period dengan menggunakan GLA Complex.





Jom kenali Gla shaklee secara ringkas.Kalau nak tau lagi pasal GLA boleh baca << DI SINI>>

  • GLA Complex mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA berbanding EPO dan 3 kali lebih berkesan dari EPO.
  • Bunga borage yang ditanam secara organik di Saskatchewan, Kanada mengandungi 17% – 25%  GLA (gamma linolenik asid) berbanding GLA dari bunga evening primrose yang hanya mengandungi 7% – 10% sahaja.
Patut la kan, GLA Complex ni lebih berkesan dari EPO untuk bantu tetapkan haid, kurangkan simptom pra-haid, kesuburan dan pelbagai lagi masalah hormon wanita. Orang perempuan memang complex kan.
Bagaimana GLA Complex Bertindak?
GLA ni membentuk prostaglandin yang mengawal selia hormon lelaki dan wanita. Sementelah kita cerita pasal period, saya ceritakan pasal kaitan prostaglandin danperiod, ok. Perlu saya ingatkan, apa yang saya tuliskan adalah berdasarkan pemahaman saya sendiri, anda boleh rujuk kepada pakar kesihatan untuk maklumat lanjut. Prostaglandin ni sejenis bahan kimia yang dihasilkan oleh badan wanita dan memberi signal  ke uterus untuk mengecut (contract) dan secara langsungnya menyingkirkan lapisan darah (uterus lining). Lapisan darah yang tersingkir ini dikenali sebagai haid. Terlebih prostaglandin tu pula menyebabkan kekejangan perut semasa period.
Lebih kurang macam tu la yang saya faham pasal kaitan antara prostaglandin danperiod. Sebenarnya banyak lagi contoh ‘kerja’ prostaglandin dalam badan kita, seperti to initiate labor, ovulation and healing the injuries.
Harapnya entri kali ni dapat menjelaskan serba sedikit mengenai GLA Complex dan memahami bagaimana GLA Complex dapat membantu dalam masalah yang kita hadapi. Jangan pandang mudah mengenai masalah period  kerana ada tempias kepada kesuburan kita.


Jangan biarkan masalah period tak teratur lama-lama, boleh hubungi sya untuk khidmat runding percuma. Sya akan bantu untuk anda keluar dari masalah  ni. Cepat hubungi saya! 

Anda boleh dapatkan secara COD di sekitar Shah Alam , Subang Jaya dan penghantaran secara pos ke seluruh Malaysia.

4 Sebab Kenapa Patut Beli Set Berpantang Shaklee

Untuk entry kali  ni dan semperna bulan terakhir promo Set Postnatal ni sya nk la share dengan semua sebab kenapa patut beli Set Berpantang Shaklee.



1. Set yang sangat lengkap
Ibu-ibu selepas bersalin digalakkan mengambil makanan yang bernutrisi tinggi dan seimbang untuk memulihkan luka, menyeimbangkan hormon dan memulihkan tenaga.
Set Berpantang Shaklee menyediakan nutrisi-nutrisi yang diperlukan untuk memulihkan kesihatan selepas bersalin. Ia mengandungi multivitamin, protein lengkap, vitamin dan mineral untuk ibu-ibu selepas bersalin.
Kenapa sya kata ianya lengkap? Ini Kerana ia menyediakan nutrisi yang sangat diperlukan oleh ibu, sebagai contoh tenaga. B Complex menukarkan makanan kepada tenaga.  Itu yang penting bagi ibu-ibu yang baru lepas bersalin. Kita perlukan tenaga untuk menguruskan diri sendiri, bayi baru lahir dan juga anak-anak yang lain. Belum tambah lagi kalau si kecil kena jaundis, kena ulang-alik ke klinik kesihatan untuk monitor bacaan kuningnya.
Selain itu , ESP yang mengandungi protein lengkap untuk membina tisu-tisu badan yang tercedera semasa melahirkan anak. Ramai yang ambil Set Bersalin Shaklee mengatakan luka jahitan akan lebih cepat kering (bila cepat kering, kurang risiko untuk jangkitan kuman dan juga jahitan tidak terbuka)
Ada sesetengah ibu yang berpantang dan hanya mengambil ikan bakar,sayur rebus dan nasi putih sahaja.Ada sesetengah sayuran perlu dielakkan untuk memulihkan bahagian dalaman dan juga untuk mengelakkan bayi kembung.Kekurangan serat dalam makanan menyukarkan pelawasan ibu yang berpantang. Set Berpantang Shaklee mengandungi Ostematrix yang bukan sahaja membekalkan keperluan kalsium untuk kita malah ia membantu urusan kita membuang air besar.
2. Set yang praktikal
Set Berpantang Shaklee ini sangat praktikal kerana penggunaannya boleh diteruskan walaupun sudah habis tepoh berpantang 44 hari.
Set Berpantang Shaklee ini di katakan praktikal kerana ia boleh diambil oleh ibu-ibu yang bersalin secara normal, pembedahan (ceaserian), gentle birthing dan sebagainya. Tak kisah bagaimana kisah kita melahirkan zuriat,kita boleh ambil Set Berpantang Shaklee ini seawal mungkin sebaik keluar dari labour room pun.
3. Set yang sangat jimat
Walaupun ibu-ibu ambil Set berpantang Shaklee ini untuk menjayakan misi penyusuan, namun ibu-ibu dapat bonus, mengurangkan berat badan dan mendapat berat badan yang ideal. OmegaGuard yang terkandung dalam set ini membekalkan DHA kepada susu ibu yang penting untuk perkembangan otak baby di samping membantu membakar lemak ibu.  Jimat tak perlu beli produk pelangsingan badan yang belum tentu selamat untuk bayi.
Ibu yang menyusukan bayi membakar lebih kurang 500 kcal sehari dan ditambah pula dengan pengambilan Omega Guard yang membakar lemak tanpa menjejaskan susu ibu. Memang awesome! Ibu -ibu boleh dapatkan kembali berat badan yang ideal selepas bersalin.
Set Bersalin Shaklee sangat praktikal dan jimat kan!
4. Menjayakan Misi Penyusuan
Ibu-ibu sekarang lebih peka dengan kebaikan penyusuan susu ibu secara eksklusif.  Sistem imunisasi anak-anak lebih kuat, wujud ikatan yang erat antara ibu dan anak, anak-anak tidak obes (terlebih berat badan), sistem pencernaan anak yang sempurna (tidak kembung dan sebagainya) dan lain-lain.
Antara masalah yang sering dihadapi oleh ibu-ibu yang baru bersalin ialah tiada susu dan anak tidak kenyang.
Ibu-ibu digalakkan untuk menyusukan bayi dalam tempoh sejam pertama selepas kelahiran. Ini adalah untuk meransang otot mulut bayi untuk mencetuskan stimulasi susu di otak ibu. Ibu-ibu haruslah sentiasa berfikiran positif  ” saya ada susu” untuk menjayakan misi penyusuan susu ibu.
Set Berpantang Shaklee mengandungi Alfalfa yang tinggi dengan protein dan kalsium untuk meransang penghasilan susu ibu. Keberkesanan Alfalfa sebagai bahan penggalak susu (fenugreek) telah terbukti sejak dahulu lagi dan Alfalfa telah dikenalpasti sebagai makanan paling kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian.
EnergizingSoy Protein  (ESP) pula yang membantu ‘memekatkan’ susu ibu agar anak kenyang.
Tiada kajian yang menunjukkan  ESP mampu ‘memekatkan’ susu ibu, namun ia terbukti benar melalui pengalaman sendiri dan pengguna lain. Ada yang telah membuat perbandingan susu perahan selepas minum ESP dan tanpa ESP. Hasilnya susu perahan selepas ibu meminum ESP adalah lebih pekat.
Bukan mudah untuk menjayakan misi penyusuan ibu, ibu-ibu perlukan lebih tenaga, sokongan moral dan sistem imunisasi yang kuat dan semuanya itu boleh didapati dari Set Berpantang Shaklee.  Ada Vitalea, B Complex dan ESP untuk sumber tenaga segera, B Complex sebagai penstabil emosi ketika berpantang, Vitamin C untuk badan yang sihat(tidak mudah demam dan selsema kerana ketika berpantang, sistem imunisasi ibu adalah lemah).

Dah baca dan tau kan kenapa patut beli set berpantang shaklee ni.Jon grab postnatal set ni sebelum berakhirnya bulan september ni.Boleh call sya untuk buat tempahan atau icon di bawah untuk terus membuat pembelian menggunakan kad kredit atau debit kad.



Kalau susah dan perluakan apa apa masalah boleh contact sya seperti talian di bawah




Shaker Shaklee Baru 2016..


Salam Jumat semua pembaca.

Entry ni dah banyak hari nk update tp dek kerana kekangan masa maka terpaksa di 'hold'kan dulu.Alhamdulilah hari ni berjaya gak menaip.

Entry santai jer nk update pun.Tapi pasti buatkan pembaca terutama pengguna shaklee teruja nak dapatkan Shaker Shaklee ni kan.Shaklee baru perkenalkan Shake terbaru yang sangat elegent ni.Rugi uolss tak grab.

Apa yang buatkan kita patut grab shaker shaklee yang terbaru ni??Nak tau jom kita tengok ciri-ciri shaker ni yang bukan shaker biasa tau.


shaker shaklee

Ciri- ciri hebat Shaker Shaklee

·         Tahan kotor dan tidak berbau
·         Bukaan botol yang besar,mudah untuk isi dan cuci)
·         Didatangkan dengan bebola hijau (5-sided paddle ball) yang memudahkan Mix & Shake
·         Penutup kunci Twist supaya tak mudah tumpah
·         BPA free
·         Mudah di bawa
·         Kapasiti: 600 ml (20 oz)
·         Keluaran : Rubbermaid
Macam mana nak dapat?
·         Dengan setiap pembelian produk Shaklee yang bernilai 100UV dalam satu resit (yang ni saya boleh tolong kirakan)
·         Dengan promosi bulan September : Beli 7 dapat 6, Beli 2 Diskaun 5%, Beli 4 dapat 3 dan Set Kesihatan Wanita.
·         Ahli baru yang membuat pembelian 200UV

Kenapa kena beli?
Untuk blend & mix minuman kegemaran kita. Macam ESP, kita kena guna air suam untuk larutkan kerana protein mudah rosak pada suhu yang tinggi. So bola getah hijau tu membantu ESP untuk larut dan kita cuma perlu goncangkan botol untuk dapatkan campuran minuman kegemaran kita!

Tidak terhad untuk ESP sahaja tau. Boleh je nak letak :
·         Mealshakes
·         Cinch Shake Mix
·         VIVIX
·         Performance Drink
·         Nutriferon
·         Cinch Tea Mix
·         Yogurt

Okey dah tau kan apa bestnya shaker shaklee ni??So jom cepat buat pembelian 100uv dan berpeluang untuk grab shaker ni.Hubungi sya hari ini juga sebelum shaker ni sekali lagi kehabisan stock 

Atasi Masalah Keputihan Dengan Alfalfa Dan GLA Shaklee

Anda mengalami masalah keputihan? Pasti tak selesa dengan keputihan kan? Terpaksa tukar panty liner banyak kali kan? 

Apa itu Keputihan??

Keputihan ialah masalah keluaran lendir dari faraj atau lebih dikenali sebagai keputihan merupakan masalah yang biasa dan kerap dihadapi di kalangan majoriti wanita.

Keputihan juga mampu membawa petanda kepada jangkitan kuman seperti syphils, gonorrhea atau lain-lain jangkitan. Ia juga mampu mengundang kepada penyakit yang lebih kronik lagi iaitu kanser pada bahagian peranakan seperti kanser serviks dan sebagainya. 

Ianya tidak boleh diambil mudah kerana keputihan terdiri daripada dua keadaan samada keputihan normal mahupun keputihan berpenyakit.

Keputihan Normal: 

Kebiasaannya mengeluarkan lendiran berwarna jernih, tidak berbau dan tidak diikuti dengan rasa gatal. Keputihan normal juga kebiasaannya terjadi sebelum dan selepas haid, waktu sekitar ovulasi, ransangan seksual dan stress.

Keputihan Tidak Normal: 

Warna lendir yang keluar agak pekat seperti warna susu basi, kuning atau kehijauan (mengikut tahap penyakit). Adakalanya berwarna coklat dan diirngi darah. Menimbulkan rasa ketidak selesaan dan terjadi kegatalan, serta agak berbau.

Tanda-tanda pada keputihan tidak normal ini lah yang perlu diawasi kerana berkemungkinan ianya terjadi jangkitan kuman. 

Statistik juga menunjukkan bahawa 75% wanita yang mengalami masalah keputihan ini adalah dari kalangan wanita yang telah berumah tangga. Ia juga berkemungkinan berpunca daripada aktiviti seksual di antara suami dan isteri. 

Punca atau faktor yang boleh terjadinya keputihan..

1) Pada masa yang subur

Pada waktu subur tubuh wanita akan giat menghasilkan hormon estrogen akibatnya lendir yang dihasilkan vagina akan lebih banyak dari biasa.

2) Ketika hamil
Ketika hamil hormon estrogen lebih dikeluarkan dan pada waktu itu keputihan penting untuk menjaga kelembapan sekaligus meningkatkan persediaan vagina melakukan peregangan ketika waktu untuk melahirkan.
3) Saat teransang

Lendir di vagina akan lebih banyak keluar jika wanita terangsang secara seksual. Cairan yang keluar ini berfungsi sebagai pelincir yang membantu saat melakukan hubungan seksual.
4) Berat badan yang berlebihan

Apabila lemak terlalu banyak di kaki atau celah paha dan kelangkang ini akan menjadikan kawasan tadi lembab dan ini memudahkan kulat membiak dan keputihan akan terjadi.
5) Minum/makan antibiotik dalam dos tinggi

Dalam vagina terdapat bakteria yang bertugas menstabilkan keasidan pH vagina agar tetap dalam keadaan asid.

Antibiotik yang diambil secara berlebihan akan membunuh bakteria berguna tadi dan ini akan merosakkan kestabilan pH vagina dan akan menyebabkan kulat dan bakteria berkembang baik dan menyebabkan keputihan.

Masalah keputihan tidak normal (berpenyakit) harus di atasi dengan segera. Ambil langkah pencegahan mahupun lakukan rawatan. Terus berjumpa dengan doktor sekiranya anda mendapati tanda keputihan anda semakin teruk.

Sudah semakin tak selesa dengan keputihan yang anda alami? Tercari-cari produk yang bersesuaian dan tidak mendatangkan kesan sampingan? 

Shaklee juga turut menyediakan produk yang dapat mengurangkan dan mengatasi masalah keputihan kita iaitu Alfalfa Complex dan Garlic Complex. 

Atasi Masalah Keputihan

Alfalfa Complex - bersifat antikulat kerana kaya dengan klorofil. Juga menstabilkan kandungan asid dalam badan. Alfalfa juga membantu menyelesaikan masalah faraj yang longgar kerana ia bertindak seolah-olah seperti kacip fatimah. Alfalfa juga bertindak sebagai agen detox dalam badan yang membuang angin dan toksik. 

Garlic Complex - Bahan alicin dalam garlic bertindak sebagai antibiotik semulajadi dan antikulat yang boleh memusnahkan bakteria penyebab keputihan. Garlic boleh membantu masalah keputihan pada wanita hamil kerana wanita hamil tidak disarankan untuk mengambil alfalfa. Garlic boleh mengurangkan masalah gatal dan meningkatkan imun sistem

Jom rawat segera masalah keputihan ini sebelum ianya menjadi punca kepada masalah rumahtangga.

Menderita Gastrik 10 Tahun Akhirnya Hilang

Gastrik antara masalah sangat lazim dan secara umumnya ia boleh dibahagikan kepada 2 jenis iaitu gastritis (keradangan lapisan mukosa yang melapik dinding perut) dan ulser perut atau peptik pada lapisan sel yang lebih dalam (lebih teruk berbanding gastritis).

Biasanya apabila orang berkata mereka ada masalah gastrik, ia merujuk kepada keadaan pertama (gastritis).

Secara semula jadi, sel perut kita menghasilkan asid hidroklorik (dengan pH 1 hingga pH 2) yang berfungsi mencerna makanan. Asid ini kuat dan jika terkena tangan, kulit akan terkakis. Sel perut menghasilkan lapisan mukosa (lapisan pertahanan) sebagai pelindung daripada kesan asid hidroklorik.

Pengeluaran atau rembesan asid hidroklorik berlaku apabila ada makanan untuk memulakan proses pencernaan dan gastrik berlaku apabila tiada keseimbangan antara kuantiti rembesan asid hidroklorik (terlalu banyak) dengan kekuatan lapisan pertahanan (menjadi lemah). Jika lapisan pertahanan ini menjadi lemah, ulser berlaku kerana asid hidroklorik boleh sampai ke sel dan menyebabkan keradangan.

Jika orang mengadu sakit perut ketika lapar, ia menandakan asid hidroklorik terlalu banyak dalam perut dan sebaliknya jika sakit perut selepas makan, ia mungkin menandakan masalah ulser perut kerana lapisan mukosa yang sudah lemah.

PUNCA GASTRIK

1.      Penggunaan ubat penahan sakit seperti aspirin, ibuprofen dan naproxen.
2.      Pengambilan alkohol, kokain dan rokok yang berlebihan.
3.      Stres.
4.      Gangguan auto imun.
5.      Penyakit crohn.
6.      Radiasi dan kemoterapi.
7.      Pengaliran semula hempedu ke dalam perut.
8.      Rembesan asid gastrik yang berlebihan.
9.      Jangkitan kuman/parasit, terutamanya di kalangan mereka yang lemah sistem ketahanan badannya.

Ada 3 jenis supplement yang boleh merawat gastrik iaitu : 

1) Energizing Soy Protein – ESP
ESP yang juga merupakan sumber protein unggul daripada kacang soya merupakan sejenis tumbuhan yang tinggi sifat alkalinya yang dapat meneutralkan keasidan di dalam perut. Di samping itu, nutrien protein yang terkandung di dalam ESP sangat membantu membina sel-sel badan yang baru bagi menggantikan sel-sel lama yang telah rosak akibat dihakis oleh asid hidroklorik berikutan proses pencernaan makanan.

2) Ostematrix
Ostematrix adalah suplemen kalsium dengan magnesium dan vitamin D. Pesakit gastrik disarankan untuk mengambil susu atau kalsium, kerana ianya bersifat alkali dan mampu meneutralkan asid yang telah memasuki asofagus dan menyebabkan pedih ulu hati.

Faktor kekurangan kalsium dalam tubuh juga menyebabkan penyakit gastrik. Sebab tu tak pernah kita lihat bayi dan kanak-kanak yang banyak minum susu tak de sakit gastrik. Tambah pulak ubat kapur gastrik yang hospital bagi tu mengandungi kalisum jadi lebih baik kita ambil Ostematrix Shaklee yang lebih semulajadi dan selamat dari ubat kapur hospital yang sintetik tu.

3) Peppermint Ginger Plus 

Peppermint Ginger Plus mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan ketidakselesaan perut serta membuang angin di dalam badan. Pil-pil juga boleh dihancurkan dan dicampur dengan air panas untuk minuman herba semulajadi.

Selain tu kena la juga pantang beberapa jenis-jenis makanan.Jangan pantang jumpa pula nak makan ye .Antara yang kena pantang adalah seperti. 
  • Semua makanan banyak angin seperti Durian, cempedak, nangka dan banyak lagi. 
  • Semua makanan pedas 
  • Makanan yang masam seperti lemon , cuka

Testimoni yang berjaya hilangkan gastrik setelah 10 tahun berjaya hanya dengan shaklee.






Jom saksikan pula video dari Puan Farhana yang menceritakan tentang masalah  gastrik yang beliau hadapi.Jom tengok




Kalau anda pun seperti Puan Farhana dan di kategori  sama seperti testimo yang sya berikan di atas jom dapatkan ESP hari ni sebagai ikhtiar untuk anda atasi masalah anda tu.Tak mahal pun,Setong boleh tahan sebulan ke dua bulan.


Whatsapp sya seperti talian di bawh untuk sebarang pertanyaan atau ingin membuat tempahan.

Nak Harga Ahli Shaklee Dan Cash Back Bonus Klik Sini | Twin Pack Vivix Free Membership Klik Sini
X