Tabung Insyirah

Risiko Ibu Mengandung Menghidap Cyst




Cyst adalah sejenis ketumbuhan yang di dalamnya terdapat cecair. Cyst pada wanita biasanya terjadi di bahagian ovari.

Wanita yang mempunyai cyst akan dinasihatkan oleh doktor untuk menjalani pembedahan buang cyst, bergantung pada saiz dan jenis cyst.Tetapi kalau wanita mengandung dan ada cyst, ia bergantung kepada keadaan.Kadangkala cyst tersebut tidak memberi kesan apa pun, tapi kadangkala kerana saiznya, ia mungkin membahayakan pada ibu dan kandungan.

Cyst semasa mengandung berlaku apabila telur dilepaskan, dan bekas telur di tinggalkan. Bekas ini kadangkala berisi cecair atau darah. Ia berpotensi membentuk cyst yang boleh membesar.Ada juga cyst yang boleh membesar sehingga 10 cm atau lebih. Cyst yang besar ada risiko untuk pecah, berdarah, dan berputar. Jika ini berlaku ibu - ibu akan mengalami sakit di abdomen. 

ANTARA PETANDA CYST SEMASA MENGANDUNG
1 → Sakit semasa bersama dengan suami
2 → Sakit perut di bahagian abdomen kiri atau kanan iaitu di kedudukan ovari
3 → Sakit semasa buang air kecil
4 → Sakit di bahagian vagina
5 → Susah untuk buang air besar
Ini semua berlaku disebabkan saiz cyst membesar dan adakalanya ada yang telah pecah atau berpintal.Jika ini berlaku, pembedahan kecemasan perlu di buat untuk membuang cyst dan memberhentikan pendarahan.


RISIKO CYST SEMASA MENGANDUNG
Cyst yang berlaku di bahagian ovari tidak lah secara langsung membahayakan bayi di dalam rahim.Lagipun ovarian cyst berlaku di ovari manakala bayi membesar di dalam rahim. Ianya 2 tempat yang berbeza.
Cuma ada beberapa risiko kalau cyst membesar dan berpintal.
1. JANGKITAN KUMAN
Kebiasaannya risiko jika cyst pecah, ia akan menyebabkan jangkitan kuman di bahagian peranakan ibu.
Ini akan menyebabkan rasa sakit bila nak buang air kecil.
2. KELAHIRAN PRA-MATANG
Bukan itu sahaja, cyst yang membesar melebihi 5 cm juga akan mengganggu bekalan darah ke bahagian peranakan hingga kadangkala menyebabkan kelahiran pra-matang atau keguguran.
3. KEGUGURAN

Risiko keguguran adalah sehingga 12% jika pembedahan membuang cyst ovari dilakukan di trimester pertama (sebelum 12 minggu). Oleh itu jika cyst perlu dibuang, paling selamat dibuat ketika trimester kedua.

Kebanyakan doktor akan menasihatkan pembedahan membuang cyst jika ketika temujanji didapati cyst ibu adalah besar. Pembedahan yang dirancang (elective) adalah lebih baik daripada pembedahan secara kecemasan (emergency).

Bergantung kepada saiz cyst dan fasiliti hospital tersebut, pembedahan ini boleh dijalankan secara laparoscopy (lubang kecil dan dimasukkan kamera) ataupun laparotomy (potong abdomen).

Apapun dapatkan nasihat doctor mengenai masalah anda.

Jenis-Jenis Cyst Semasa Mengandung


Cyst ketika hamil dikenali sebagai ovarian cyst. Ianya agak jarang berlaku dalam seribu mungkin seorang dua jer wanita hamil yang ada cyst semasa hamil. Dalam kebanyakan kes, cyst ketika hamil akan mengecut sendiri selari dengan pembesaran janin dalam perut. Walaubagaimanapun, terdapat juga kes-kes cyst membesar dan perlu dibuang ketika wanita sedang hamil.



Kebiasaan cyst dikesan ketika wanita melakukan pemeriksaan ultrasound untuk memeriksa bayi dalam kandungan. Ini disebabkan kilang telur ovari bedekatan kawasan rahim, maka ia mudah dikesan. 

Tahap bahaya cyst adalah berdasarkan saiz dan jenis cyst tersebut. Oleh sebab itu, adalah dinasihatkan agar anda bertanya dan berbincang dengan lebih lanjut dengan doktor anda mengenai cyst tersebut. Sekiranya doktor yang memeriksa kandungan anda mengatakan ia sejenis cecair, maka ia tidak bahaya tetapi ia merupakan gambaran kasar sahaja. Anda mungkin perlu melakukan pemeriksaan yang lebih teliti dengan pembuat pemeriksaan darah bagi mengetahui kepekatan CA-125 dan CT scan abdome bagi memastikan dengan lebih tepat jenis ovarian cyst yang yerdapat di dalam perut anda.

Sekiranya saiz cyst anda kurang daripada 5cm, selalunya ia tidak akan mengganggu pembesaran janin dan tidak berbahaya. Namun pemeriksaan secara berkala perlu dilakukan. Tetapi jika saiz cyst anda melebihi 5cm, ia dikhuatiri akan mengganggu proses kehamilan anda kerana ia berisiko untuk pecah, berdarah dan berpintal. Komplikasi terhadap kandungan seperti keguguran dan kelahiran pra matang kemungkinan berlaku. begitu juga jika doktor mendapati cyst anda jenis cancer, doktor akan melakukan pembedahan kecil walaupun cyst tersebut mempunyai saiz kurang dari 5cm.

Jenis-jenis Cyst

Ovarian cyst yang normal adalah cyst yang mengandungi telur dan apabila ia matang, ia akan pecah untuk melepaskan telur-telur untuk persenyawaan. Cyst jenis ini dinamakan Follicular Cyst. Ada juga cyst lain juga boleh tumbuh di dalam ovari dan cyst inilah yang selalu memberi masalah kerana jika ia tidak pecah, saiznya akan bertambah besar serta membahayakan.

Follicle Cyst

Cyst ini terjadi apabila folikel tidak pecah untuk melepaskan telur (Ovum) tetapi terus membesar dan berkembang. Kebiasaannya cyst jenis ini akan hilang dalam masa 1-3 bulan kitaran.

Luteal Cyst

Cyst jenis ini terjadi apabila folikel telah membebaskan telur (ovum) tetapi kantung terus membesar. Kebanyakkan cyst ini akan hilang dalam masa beberapa minggu sahaja. Ia mampu membesar sehingga melebihi 5cm. Cyst ini boleh pecah dan menyebabkan ovari berpusing (twisted ovari) dan sakit.

Endomertrioma (chocolate cyst)

Disebut juga endometriosis. Jenis ini terjadi ketika jaringan lapisan rahim (endometrial) hair dalam ovarium wanita. Biasanya berisi darah bewarna coklat. Ianyan boleh menyerang wanita berusia sekitar 16-27 tahun, menimbulkan rasa sakit yang luar biasa ketika haid dan mengganggu kesuburan.

Cystadenoma

Cyst jenis ini juga menyebabkan kesakitan. Cyst ini terbentuk daripada sel-sel dipermukaan luar ovari. IA selalunya dipenuhi dengan cecair kekuningan dan pekat. Cyst jenis ini juga mampu membesar.

Dermoid Cyst

Cyst jenis ini biasanya menyerang wanita berusia lebih muda dan dapat tumbuh besar (15cm) dan berisi tidak hanya cairan, tapi juga lemak, jaringan tulang atau pun tulang rawan.
Segelintir wanita hamil yang tidak mahu melakukan pembedahan walaupun setelah dinasihatkan. Dalam hal sebegini, pesakit perlu menanggung sendiri risiko yang mungkin akan berlaku. Antara risiko yang mungkin terjadi kerana menolak untuk melakukan pembedahan ialah:
  • berlaku pendarahan
  • cyst akan membesar dan pecah
  • keguguran
  • terpaksa berhadapan pembedahan emergency di mana lebih banyak komplikasi berlaku
Pembedahan emergency akan mengakibatkan alahan yang sangat teruk kepada ubat bius, kerosakan organ sekitar kawasan cyst malah sesetengah kes mengakibatkan kesuluruhan kilang ovari terpaksa dibuang. Pembedahan emergency juga boleh mengakibatkan jangkitan kuman dan pembengkakan di bahagian abdomen.

Kesimpulannya, sekiranya anda hamil dan dalam waktu yang sama mempunyai masalah ovarian cyst, buat pemeriksaan secara berkala dan sentiasa berbincang jika anda rasakan kelainan pada kandungan anda. Turuti nasihat yang diberikan oleh doktor agar tidak berlaku perkara-perkara yang tidak diingini.

Amalan Pemakanan Yang Baik Untuk Ibu Mengandung


Makanan yang halal dan berkhasiat penting untuk tubuh dan rohani yang baik. Apatah lagi untuk ibu mengandung.Pemakanan yang baik  akan mempengaruhi jiwa anak yang bakal dilahirkan.




Antara pemakanan yang baik untuk ibu mengandung

1. Sayur-sayuran
Semasa trimester pertama kehamilan memang ramai ibu hamil akan mengalami gejala loya dan muntah muntah atau lebih dikenali sebagai morning sickness. 

Jika ibu ibu mempunyai keadaan yang sama,banyakkan pengambilan sayuran berdaun hijau kerana ia kaya dengan pelbagai zat untuk ibu dan bayi. 


Sayur sayuran dapat membantu mengurangkan rasa mual dan sangat berkhasiat dengan vitamin dan zat besi yang diperlukan untuk pembentukan haemoglobin (HB) dalam badan. 


Bagaimanapun ibu ibu  perlu memastikan sayur sayuran yang hendak dimakan semasa hamil telah dimasak dengan baik.Sayur yang tidak disediakan dengan betul boleh mendatangkan kemudaratan seperti terkena cirit birit pula.


2. Produk tenusu (Diperbuat dari susu)

Semua produk yang diperbuat dari susu kaya dengan protein untuk kegunaan ibu hamil.Sangat penting bagi ibu ibu  untuk memastikan bekalan protein dan kalsium yang tinggi semasa mengandung cukup untuk keperluan seharian. 

Antara fungsi protein dari produk tenusu untuk ibu ibu semasa hamil ialah


1.                  Pembinaan jaringan sel bayi 
2.                  Memulihkan jaringan yang rosak 
3.                  Bahan mentah untuk membina otot. 

Selain protein, kalsium yang banyak boleh diperolehi daripada hasil tenusu.Bekalan kalsium yang mencukupi semasa hamil penting 

1.                  Dalam pertumbuhan tulang bayi dalam kandungan 
2.                  Dan mengelakkan tulang ibu reput (osteoprosis) kerana bayi mengambil dari ibunya.

Antara produk tenusu yang baik untuk di makan semasa hamil adalah seperti keju, yogurt, susu.Ibu ibu mestilah memastikan produk tenusu ini telah pun dipasteur terlebih dahulu supaya ia selamat dimakan semasa hamil.

3. Buah-buahan

Kebanyakan ibu ibu hamil tidak ada selera untuk  makan pada peringkat awal kehamilan.Kebanyakan antara ibu hamil hanya  buah-buahan yang boleh diterima oleh tekak mereka. 

Oleh itu teruskan makan buah-buahan kerana ia membantu meningkatkat stamina dan membekalkan tenaga.Selain boleh dimakan begitu sahaja, buah juga boleh diolah menjadi jus, sald dan smoothies. 


Buah banyak kandungan serat yang membantu menigkatkan metabolisme dan kekebalan badan.



4. Bijirin


Makan bijirin setiap hari amalan yang baik untuk ibu hamil.Ini kerana bijirin mengandungi pelbagai mineral, vitamin B, karbohidrat dan kalsium yang diperlukan bagi menyokong aktiviti ibu hamil dan keperluan khasiat janin dalam kandungan.



5. Kekacang


Khasiat kekacang memang baik kepada ibu hamil terutama di awal kehamilan. Kekacang kaya dengan kandungan protein yang membekalkan tenaga untuk ibu. 

Selain dari itu kandungan asid folik dan vitamin B juga memang diperlukan untuk perkembangan sistem saraf bayi.



6. Makanan laut



Pembentukan otak janin bermula sejak awal kehamilan. 


Oleh itu ibu ibu hamil disarankan untuk banyakkan makan makanan yang kaya dengan asid lemak omega 3 dan tinggi protein bagi membantu pembentukan otak janin seperti ikan, udang, sotong.

Cukup rasanya perkongsian sya untuk kali ini.Semoga memberi manfaat buat ibu ibu hamil dan yang merancang untuk hamil ye.Semoga sama sama kita menjaga kandungan kita.

Pengalaman Puan Aya Yang Alami HB Rendah Semasa Mengandung


Puan Aya antara salah seorang yang alami HB rendah semasa hamil sehingga anak yang ketiga beliau mengalami HB rendah yang teruk sehinggakan terpaksa masuk wad. Bila hamil anak ke-3,Kakak nya ini perkenalkan VITALEA untuk mengubati masalah ANEMIA beliau. Tetapi bila tau produk SHAKLEE, beliau terus tak nak sehingga kan pada minggu ke-6 sebelum bersalin Paras HB beliau 8.7g/dl.

Akhirnya beliau sendiri ingin mecuba VITALEA seperti yang dicadangkan oleh kakaknya. Mana tau kot-kot HB berkesan.Dan ALHAMDULILLAH dalam masa 2 MINGGU paras HB beliau naik mendadak dari 8.7g/dl naik ke 11.0g/dl sehingga ke ke 11.8 g/dl. 

Masalah ANEMIA beliau selesai. Malah bukan beliau sahaja terkejut, Nurse lagi terkejut dengan PERUBAHAN yang dialaminya.Bila mengandungkan anak ke-4 ALHAMDULILLAH beliau telah bebas dari masalah ANEMIA.

Jom kita dengar sendiri dari tuan badan. Beliau dah rasa shaklee effect. Anda bila lagi? ^_^

Lin Chalo:     Assalamualaikum...hye saya Lin Chalo, kakak kepada Aya Chalo.

Aya Chalo :   Assalamualaikum...saya Aya Chalo, adik kepada Lin Chalo.

Lin Chalo :    Dia ni setiap kali mengandung mesti anemia , setiap kali mengandung mesti Anemia,
                      setiap kali Anemia mesti mengandung.Saya nak memperkenalkan Vitalea kepada adik                               saya, Aya Chalo   tulah...

Aya Chalo : Apa Shaklee??? Tak maulah....
                 
Tapi 6 minggu sebelum bersalin saya masih low HB..macamana  tu????
                
Saya decide untuk try jelah Shaklee manalah tau kan HB naik...
Tapiiii....alhamdullilah dalam masa 2 minggu masalah Anemia saya selesai,
Bacaan normal,saya terkejut,nurse apalagi terkejut, kali ini  mengandung anak Ke-4,langsung tak ada masalah anemia.

Lin & Aya Chalo : INILAH SHAKLEE EFFECT KAMI!!!!....


 


BYE BYE ANEMIA

Testimonial sendiri saya hampir 2 tahun lepas. Untuk pengetahuan ,setiap kali pregnant saya memang mengalami Anemia. Yang ini kisah pregnant anak ke 3 :)

Kisahnya begini.....

Ketika buka buku Klinik pada minggu ke 17 kehamilan,bacaan HB saya cuma 8.7 sahaja. 

Rendahkan??? 

Kemudian saya di berikan Obimin Plus pada mulanya (tapi loya yang amat setiap kali makan) dan di tukar ke Iberet.

Sejak itu bacaan HB saya turun naik macam saham dan yang penting TIDAK PERNAH mencapai bacaan normal...

Sehingga ke minggu 34 kehamilan,bacaan HB masih belum normal. Nurse sudah berbuih mulut membebel dan saya sudah bernanah telinga mendengar bebelan nurse KKIA...

Akhirnya barulah saya TERBUKA HATI untuk mencuba Shaklee setelah di beri amaran akan di suntik Iron jika bacaan belum normal sebelum tarikh bersalin dan juga setelah diracun oleh kakak untuk try Shaklee serta membaca sendiri testimonial, saya pun ORDER SET MENGANDUNG SHAKLEE + ESP  dan mula mengambilnya tanpa Skip.



2 minggu kemudian masa berklinik tiba, saya TERKEJUT dan KAGUM sekejap kerana dalam masa 2 minggu SAHAJA bacaan HB saya naik ke 11.

Yesssss...bacaan NORMAL buat pertama kalinya sepanjang tempoh pregnant kali ini. Siapa tidak happy kan? Nurse pun happy...

Anda boleh lihat sendiri ( dalam gambar) bagaimana bacaan HB saya naik pada setiap minggu bermula pada minggu ke 36-37-38-40 minggu ( time ni dah admit)


HB rendah hanya 8.7 pada minggu ke-17 kehamilan.


Alhamdullilah HB mula cantik pada minggu ke 36 hingga bersalin

Dan...kerana ANEMIA inilah saya PERCAYA dengan produk Shaklee dan sehingga kini berkongsi kepada anda tentang betapa superbnya produk kesihatan no.1 di U.S ni...

Patut pun orang US amalkan Shaklee dalam tempoh yang lama tanpa kesan sampingan...10 tahun...20 tahun...ada yang 40 tahun ( saya tanya sendiri sewaktu ke US tempoh hari)


Inilah kisah #ShakleeEffect saya...


Sekarang saya sedang pregnant anak ke-4 ( 21 weeks) dan setakat ni tiada masalah HB.



  
Alhamdullilah begitu lah cerita pengalaman Puan Aya, mula-mula tak suka kan..akhirnya terus jatuh cinta dengan Shaklee..haaa..terima kasih lah pada Si kakak garang Lin Chalo yang tak putus asa memujuk si adik ni supaya ambil Set Hamil Premium Shaklee ni

 Jika anda salah seorang ibu hamil dan ada masalah seperti Puan Aya..Sya sangat2 syorkan ibu ibu jangan berlengah lagi untuk mendapatkan vitalea ni atau dapatkan set ibu hamil .Pengalaman sya sendiri dengan set ini sangat mengujakan.Alhamdulilah tiada lagi masalah HB rendah seperti anak pertama dan kedua dulu.

Bagi ibu-ibu hamil..jangan berlengah lagi.. Jadikan usaha kita untuk memberikan si manja nutrisi terbaik sejak dari dalam kandungan lagi. 

Nak dapatkan Set Naikkan HB ni ??Mudah saja.Caranya anda boleh shopping sendiri menggunakan debit / credit kad dengan menekan button beli sekarang di bawah atau boleh juga hubungi sya.




Atau boleh tekan icon whatsapp di bawah untuk terus direct whatsapp sya ye.




Semoga perkongsian dari sya ni membantu ibu ibu hamil yang alami masalah HB rendah.

Nak Harga Ahli Shaklee Dan Cash Back Bonus Klik Sini | Twin Pack Vivix Free Membership Klik Sini
X